De elektrische Audi van €1 miljoen is dood

Duitse autofabrikanten worden maar zelden betrapt op business cases die niet werken, maar hier hebben we er een. De geëlektrificeerde versie van Audi's supercar is uitgeplugd en opgeborgen.

Volgens Car & Driver is de Audi R8 e-tron onlangs uit productie genomen. Dat is een opmerkelijke zet, een elektroversie van een topmodel anderhalf jaar na zijn introductie uit de schappen halen. Maar wie naar de cijfers kijkt zal het begrijpen: de auto heeft een range van 450 kilometer (accu: 92 kWh) en kostte naar verluidt 1 miljoen dollar. Dan kan het nog zo'n deugende vaandeldrager van je merk zijn, met zo'n prijskaart is de potentiële kopersgroep gewoon erg klein. Kijk naar de Mercedes SLS Electric Drive, daar zijn er ook maar enkele van weggezet voordat het doek viel.

De elektrische Audi R8, waarvan het eerste teken van leven al uit 2009 stamt, werd op de autosalon van Genève gepresenteerd met een dubbele elektromotor tussen de achterwielen. Goed voor een totaalvermogen van 460 pk en 920 Newtonmeter, genoeg om de 100 km/u in 3,9 seconden aan te tikken. Het rijdt en accelereert ongetwijfeld als een BEEST, en dat T-vormige accupakket zal ook bijzonder slim in elkaar hebben gezeten, maar kom op jongens, hoeveel elektrische supercardromen uit Duitsland gaan we nog krijgen? Begin eerst eens met een fatsoenlijke volksauto op batterijen.