De RDW heeft dertig auto's getest die in Nederland hun milieucertificaat hebben gehaald en in zestien daarvan zit sjoemelsoftware die ervoor zorgt dat de auto’s op de rollenbank veel minder uitstoten dan op de weg. Blijkbaar is Volkswagen niet de enige fabrikant die dit trucje onder de knie heeft. In deze test ging het onder meer om de Opel Mokka, de Volvo XC90 en de Hyundai I40.
De RDW heeft nu aan de betreffende merken om een verklaring gevraagd. Mocht de uitleg van de autobouwers niet toereikend zijn, dan is de kans groot dat ze net zoals Volkswagen hun modellen moeten terugroepen. In het uiterste geval kan het zelfs leiden tot het intrekken van de typegoedkeuring, maar zover zullen de merken het waarschijnlijk niet laten komen.
Het was in de uitstootcijfers vaak duidelijk te zien dat de fabrikanten precies weten hoe de officiële test in elkaar steekt. Zo begon de Suzuki Vitara na 22 minuten plots veel meer schadelijke stoffen uit te braken, terwijl de normale test juist 20 minuten duurt. Andere auto's werden veel viezer bij 18 graden (test is altijd 20+ graden) of bij een snelheid die tien procent onder de testsnelheid lag.
De resultaten zijn overduidelijk, maar niet verrassend. Meerdere Europese RDW-collega's kwamen in eigen experimenten al tot soortgelijke conclusies. Dat heeft weliswaar nog niet tot verplichte terugroepacties geleid, maar sommige fabrikanten hebben wel vrijwillig een aantal modellen teruggehaald voor een software-update. De komende tijd zullen we zien of dat in Nederland ook het geval zal zijn.