Mercedes neemt dikke voorsprong op BMW als grootste luxemerk

Voor het eerst in tien jaar lijkt het erop dat Mercedes BMW verslaat als grootste luxemerk. De strijd is nog niet gestreden, maar de eerste negen maanden zijn zonder meer in Mercedes' voordeel uitgevallen. BMW moet zijn kroon waarschijnlijk opgeven.

Door het enorme succes van Mercedes' SUV- en crossover-departement groeide het merk tussen januari en september van dit jaar twee keer zo sterk als BMW. Mercedes heeft een voorsprong van 57.985 otoos. Dat is opvallend omdat Mercedes onder leiding van Dieter 'De Snor' Zetsche zich had voorgenomen BMW in 2020 van de troon der luxebakken te schoppen. Naar alle waarschijnlijkheid lukt dat al dit jaar, vier jaar voor de deadline. Hoe Duitsch.

BMW leverde met net geen 200 duizend voertuigen 9,4 procent meer auto's af in september, wat leidt tot een negenmaandse score van 1,48 miljoen. Kneiterindrukwekkende score, maar dan Mercedes: +12,1 procent en 211 duizend voertuigen in september, wat ze naar een totaal stuurt van 1,54 miljoen wagens in 2016. BAM.

Het waren desondanks zware jaren voor Mercedes want BMW kan al sinds 2006 pronken met de kroonjuwelen. Mercedes is zich echter sinds 2012 gaan onderscheiden door ontwerpen die je daadwerkelijk zou kopen met je eigen geld. Dat is gunstig als je een jonger publiek wilt aantrekken, want de pre-2012 Mercedes-koper sterft sneller uit dan redelijkheid in de Rode Hoed. Die GLC en GLA waren dus een schot in de roos. 

De geschiedenis kent echter maar één noodzakelijkheid en dat is het Duitse tegenoffensief. Dus BMW slaat, zoals we inmiddels weten, terug met een nieuwe 5 serie die begin volgend jaar het leven van de populaire E klasse zuur moet maken. Ondertussen doet BMW alsof zijn neus bloedt. Het merk suggereert dat het oninteressant is om das Beste oder nichts te zijn en meldt dat het zich momenteel focust op maximale winstgevendheid. Goed verhaal, lekker zuur kort ook.