U kunt weer nieuwe DeLoreans kopen

Hoewel echte DeLoreans al sinds 1982 niet meer worden gemaakt is er bij een klein groepje fans met geld zeker behoefte aan wat nieuws van het bekende dode Amerikaanse merk. Als het meezit krijgen zij eind 2017 hun zin.

Nostalgie is een wonderbaarlijk iets. Door de roze bril der nostalgie vergeten de hippies van nu bijvoorbeeld dat hun soortgenoten uit de jaren '60 een zootje luie ongewassen dromers waren wier idealen nooit werden omgezet in concrete actie en daarom weinig toevoegden aan de samenleving. Maar nostalgie is vooral een handig middel om oude ideeën lekker goedkoop opnieuw te verpakken en mee te surfen op wat de mensen al kennen. De filmindustrie doet het, maar ook de auto-industrie haalt dikwijls oude namen en termen van onder het stof voor een reboot in een nieuw jasje.

Dankzij de Back to the Future-nostalgie van de jaren '80 is de DeLorean een auto geworden die eigenlijk iedereen wel kent, terwijl het merk nooit echt groot werd en uiteindelijk - 3 jaar vóórdat BTTF uitkwam - op de fles ging. De reden hiervoor is even simpel als voor de hand liggend: DeLoreans waren in de basis gewoon best wel ondergemotoriseerde flutauto's. Het is wellicht vloeken in de Kerk der Petrolheads, maar boo-hoo. 

Spoel 34 jaar door van de tijd waarin wijlen John DeLorean zich met kilo's coke moest inlaten om zijn merk te redden naar het heden, een tijd waarin auto's in de basis nog steeds identiek zijn, maar op alle technische details compleet verschillen. Nostalgisten kunnen nu een nieuwe generatie DeLorean voorbestellen. Hoe het project precies vorm gaat krijgen is nog onduidelijk, maar het is vrij veilig om aan te nemen dat het resultaat kwalitatief beter wordt dan het origineel en vleugeldeuren zal hebben. Want een DeLorean zonder vleugeldeuren is als een Tesla zonder elektromotor, als Sergio Marchionne zonder trui, en als een Zagato zonder double bubble-dak.

Via dit formulier (achterliggende info in deze blogpost) waarin het nieuwe Delorean u het hemd van het lijf vraagt kunt u uw interesse in een Delorean reboot tonen. Wij suggereren een kilometerteller die qua schaalverdeling niet alleen in ronde tientallen loopt, maar waar ook 88 mph op aangegeven staat. Een fluxcapacitator is niet meer van deze tijd, maar wellicht kan er een mediaspeler worden ingebouwd om lekker toepasselijk de Ghostbusters-reboot te kijken, of welke jaren '80 hit het van originele ideeën verstoken Hollywood de komende tijd ook maar gaat recyclen.