Sinds Nederland in 1951 begon met voertugen te registreren hebben we acht kentekenreeksen doorlopen en zijn we sinds 2015 bezig met nummer negen. Alleen al op auto's die in de laatste 10 jaar geregistreerd zijn zie je platen met vier (4!) verschillende combinaties op de weg, waardoor het voor een buitenstaander totaal willekeurig lijkt wat de RDW op onze bumper plempt. Terwijl er zo veel voordelen aan een logische reeks zitten, we noemen er vijf.
OK, de 'NL'-aanduiding aan de linkerkant is een goede weggever voor bij welk land de plaat hoort, maar verder kunnen we geen lijn ontdekken in onze kentekens. We zijn als gezegd bij de negende reeks aanbeland, en in ons verkeer rijdt van alles door elkaar met letters en cijfers in verschillende configuraties. Als we een vast systeem zoals in veel andere Europese landen hanteren, waarbij eerst een afkorting van de gemeente of de regio komt, gevolgd door twee letters en een aantal cijfers dan zijn we er. Dit kan op Duits model, waarin de grote steden één letter hebben, middelgrote gemeentes (Kreise) twee, en de kleintjes drie. Zodra je wisselt van auto zet je gewoon je eigen kenteken over op je nieuwe wagen, en klaar is kees.
Als je altijd een eigen kenteken hebt ken je dit na verloop van tijd goed. Bovendien kunnen eventueel vrijgekomen platen na een bepaalde periode opnieuw gebruikt danwel verkocht worden (wie in Zwitserland vier cijfers of minder achter zijn kantoncode wil moet hiervoor vaak dik lappen). Zo heb je geen wildgroei aan platen en blijft de toename beheerst tot het aantal auto's op de weg (8 miljoen), en niet het aantal voertuigen dat sinds 1951 geregistreerd is (een miljoenmiljard), zoals nu het geval is.
Je kunt zelfs meerdere auto's op één plaat zetten, als je dat zou willen.
Als je aan een kenteken kunt zien dat iemand niet plaatselijk bekend is kan je je rijgedrag makkelijker aanpassen op eventueel onverwachte acties danwel begrip opbrengen voor een tragere, twijfelachtigere rijstijl.
De grote wens van de VVD kan in vervulling gaan (hoewel de lettercombinatie 'VVD' ironisch genoeg niet meer mag van de RDW). Want wat is er per slot van rekening tegen wenskentekens? Je geeft mensen wat ze willen en houdt er als staat ook nog een beetje extra geld aan over. Duitsland heeft het, het VK heeft het, Zwitserland heeft het, België heeft het, waarom wij dan niet?
Wellicht vindt u dit een anti-argument, maar bedenk dan het volgende: als de ANPR-systemen van de fiscus door ontoereikende software geen nieuwe kentekens kunnen lezen, met wiens geld denkt u dat dit opgelost wordt? Met de 500 miljoen uit het geldpakhuis dat de riante vertrekregeling van de Belastingdienst heet? Mooi niet dat die werknemers iets van hun meer dan royale regeling met het gouden randje inleveren, kom nou.
Nee, het geld dat het oplossen van het geklungel der Belastingdienst-kleuters gaat kosten komt toch uit uw zak, dus is het in uw eigen belang dat alle systemen gewoon netjes werken zoals ze horen.
Kopfoto [1966, lees in polygoonstem] - DEN HAAG: Toen de auto van burgemeester Gijs van Hall op het Binnenhof in Den Haag even verzet moest worden, en de chauffeur op dat moment niet te bereiken was, ging de burgemeester zelf op zoek naar het reservesleuteltje dat ergens onder de motorkap moest liggen. Op de foto de heer van Hall tijdens zijn speurtocht. (Bron: ANP Historisch Archief)
Mooi, een tijd waarin onze gezagsdragers nog in Mercury Meteors en AMC Ramblers vervoerd werden.