Hulde! Ford Mustang V8 scoort best in zuinigheidswedstrijd

Zuinig rijden-marathons zijn evenementen die saaier zijn dan een uiteenzetting over de verschillende kleuren grijs die je op een Audi kunt bestellen. Daarom, en ook voor de lolz, stuurde Ford een V8 Mustang. Wat Er Toen Gebeurde Verbaasde Niemand.

Bij de jaarlijkse MPG-marathon komen allemaal kalende babyboomer-boekhouders met corduroy broeken en rode trui over ruitjeshemden bij elkaar om vervolgens tergend langzaam en gedoseerd een tweedaags parcours af te leggen ten einde te tonen hoe weinig brandstof hun auto kan verbruiken. Of althans, zo stellen we het ons voor. Ford zorgde dit jaar voor reuring in de tent door ijskoud een dikke Mustang V8 naar het kale neten-feestje te sturen. Alsof een wolf even komt buurten in een kudde reekalfjes. Kennelijk wilde de fabrikant een punt maken, wat eigenlijk vrij bijzonder is aangezien de automaker als een van de eersten vrij agressief zijn 999 cc kleine Ecoboost driecilinder uitrolde, tot de Focus aan toe. 

Achter het stuur van de Mustang zaten Andy Dawson en Andy Marriott. De Andy's wisten het 387 mijl (623 km) lange parcours af te leggen met 36.6mpg (7,7 l/100 km) gemiddeld, meer dan 75% zuiniger dan de 20.9 mpg (13,5 l / 100 km) waar de Mustang mee wordt geadverteerd. Dit is de grootste verbetering ooit ever ten opzichte van het normverbuik, en als de winnaar werd geselecteerd op relatieve zuinigheid dan had de Mustang V8 met afstand gewonnen. 

Helaas gaat de bokaal uiteindelijk naar de auto die absoluut het beste verbruik neerzet, en dat was een Mazda dieseltje ofzo. Whatever, don't care. Voor ons is de Mustang de morele winnaar. Oh, er deed trouwens ook nog een Australische Vauxhall VXR Maloo V8 ‘Ute’ mee.

De prestatie van de Mustang is niet verrassend. Iedereen weet dat de regel 'hoe groter de motor, hoe dichter de realistische cijfers tegen het normverbuik liggen' bij de huidige testcyclus op gaat. Piepkleine drie- en viercilinders die dankzij turbo's een flink vermogen leveren wijken qua verbruik in de praktijk tot 50% af, terwijl een Jaguar 5.0 V8 zonder al te veel moeite het normverbruik noteert. Verder slaat het als een tang op een varken om zo met een V8 te rijden natuurlijk, dan had je beter de Ecoboost kunnen kopen. Maar het punt is gemaakt.

Nog aardig om in de zijlijn te vermelden: volgens insiders zijn we in Europa te ver doorgeschoten met downsizing, en gaan diverse fabrikanten hun volgende (diesel-)motoren vergroten. De kleine blokjes die de boel in de NEDC nog kunnen bedotten schijnen in de nieuwe WLTP-cyclus qua verbruik en uitstoot genadeloos door de mand te vallen, waardoor het nuttiger is iets grotere motoren te maken die minder zwaar belast worden. Kijk maar naar Volkswagen dat zijn 1.4 TSI inruilde voor een 1.8 TSI in de Polo GTI, en waar de Bluemotion van een 1.2 driecilinder diesel naar een 1.4 viercilinder ging.