Overheid: 'extra asfalt helpt geen ene moer'

Even leek het de goede kant op te gaan met de filedruk in Nederland, maar dat was van korte duur. Nederland is vol en ons wegennet slibt de komende jaren hard dicht. Ondanks extra asfalt.

De afgelopen jaren waren prettig voor de spitsrijdende automobilist: geholpen door daadkracht (eindelijk extra rijstroken) en crisis werd het zowaar relatief rustig op wat voorheen probleemtrajecten waren. Wegbeheerder blij, want minder zeikende burgers. Automobilisten blij, want eerder op het werk/thuis. Politie blij, want verkeer dat beweegt kan je flitsen. Maar binnenkort is het over met de pret, zo luidt de omineuze voorspelling van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Het onderzoeksorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voorspelt dat het zogenoemde reistijdverlies de komende vijf jaar met 38 procent toeneemt.

Het KiM noemt een aantrekkende economie en een lage reële brandstofprijs als hoofdschuldigen. Kennelijk stapten we vorig jaar allemaal ineens in de auto: het aantal verkeersdeelnemers op het hoofdwegennet nam met 22 procent toe. Alsof we allemaal jarenlang in ons huisje naar het raam zaten te staren, en toen de donkere wolken ineens wegtrokken en de lucht weer blauw werd onze autosleutels uit de la haalden en gingen rijden. Heel curieus, en koren op de molen van de toekomstige fusiepartij GroenLinks-PvdA bovendien. 'Zie je wel dat al die kilometers extra wegdek en zinloos vermoorde bomen en beschermde regenwormen voor niets waren'.

Checkt u de jaarlijkse monitor Mobiliteitsbeeld en dan vooral het kopje 'Toekomstbeeld 2016-2021'. Hierin wordt onder andere de olieprijs, maar ook de euro-dollarkoers tot en met 2021 geraamd (!!). Forex-handelaren ruiken hun kans bij zoveel voorkennis. Met een jaar of 2-3 zitten we volgens de prognoses weer op het verstoppingsniveau van pre-crisis 2008. Klinkt allemaal heel apocalyptisch, en dat is het ook. De filedruk klapte de laatste jaren met tientallen procenten terug en dat houden we graag zo. 

De oplossingen kunnen we inmiddels wel dromen: meer thuiswerken en als je dan toch naar je werk moet, dan het liefst buiten de spits (waarin volgens een ander recent onderzoek overigens veel recreatief verkeer staat). Wie in de buurt van een station werkt kan wellicht overwegen zich in een overvolle trein te persen, altijd nog sneller maar ook oncomfortabeler dan in je eigen auto stilstaan. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier komt het in de kern toch op neer. Laten we voor het populisme meteen even zeggen dat alle vrachtwagens op de weg terug moeten naar vrachtwagië en dat we alle minkukels die in een drukke spits nog steeds met 40 per uur onder de limiet invoegen uit hun auto trekken en laten toekijken hoe we hun roze pasje door de houtversnipperaar draaien, hebben we dat ook gehad. 

Of het geschetste horrorscenario ook bewaarheid wordt kunnen we u pas over vijf jaar zeggen, maar het lijkt er op alsof de Nederlander alvast wordt klaargestoomd voor Niets Dan Doffe ellende, opdat de realiteit alleen nog maar mee kan vallen. Maar goed, hier lachen we natuurlijk om als we over een paar jaar in onze autonome Model 3 lekker computergestuurd op 5 cm van elkaars bumper rijden.