Maleisië ontkracht geruchten over afschaffen GP

Gisteren zorgde de hoogste baas van het circuit van Sepang voor beroering door te suggereren dat de GP van Maleisië op zijn retour is. Kennelijk geschrokken door de mondiale aandacht komt de organisatie nu met een afzwakking van de uitspraken.

Datuk Ahmad Razlan Ahmad Razali, de CEO van het Sepang International Circuit (SIC), lijkt helemaal klaar te zijn met de Formule 1. Zijn commentaar in een notendop: het is niet spannend, want Mercedes domineert iedereen de moeder, het kost te veel en levert te weinig op, mensen kijken niet meer, en de kalender is zo langzamerhand verzadigd met Aziatische GP's.

Laten we beginnen met het eerste punt: ja, er staat al jaren geen maat op Mercedes, maar dit was in de jaren '00 precies hetzelfde met Ferrari en Michael Schumacher. Destijds hoorde je Razali ook niet over het opdoeken van de GP van Maleisië, die sinds 1999 onafgebroken elk jaar op Sepang wordt verreden. Bovendien is het ironische hier dat juist op Sepang dit jaar Red Bull wist te winnen. Daarnaast krijgen we volgend jaar de ingrijpendste regelwijziging in decennia én heeft Maleisië nog een contract met Bernie's boevenbende tot 2018, dus in dat licht heeft hij misschien een beetje voor zijn beurt gesproken.

Het kosten-batenverhaal is legitiem. Iedereen weet dat organisatoren van Grands Prix door Bernie Ecclestone hoogstpersoonlijk ondersteboven aan de enkels worden leeggeschud totdat het laatste muntje uit hun zak tevoorschijn komt, en daarna wil hij ook nog een nier en twee liter bloed van je. Zet dit af tegen een afnemende populariteit van de GP van Maleisië en je hebt een begrotings-issue. De kaartverkoop daalt in het land (dit jaar was de bezetting nog geen 60%), en ook stemmen minder tv-kijkers af op de race. Of het eerste er iets mee te maken heeft dat de rijke Maleisiërs liever naar de spektakelshow in Singapore gaan weten we niet, maar het is goed mogelijk. 

Tot slot: Malesië was ooit redelijk uniek, door als eerste Aziatische land na Japan een GP te organiseren. Dit was in een tijd dat er gewoon nog jaarlijks op Magny Cours werd gereden én er twee Duitse GP's per jaar waren, maar inmiddels zijn diverse Europese circuits afgedankt en is de kalender met zo'n 5 races per jaar uitgebreid. Aziatische landen als Bahrein, China, Rusland (Sotsji ligt in het Aziatische deel), Azerbeidzjan, Singapore en Abu Dhabi zijn inmiddels vaste waarden. Voor korte tijd stonden ook India en Zuid-Korea op de kalender, maar daar rijdt het circus al enkele jaren niet meer rond.

Enfin, bovenstaande gecombineerd met het feit dat andere motorsportevenementen als de MotoGP wél gewoon uitverkopen leidde tot uitspraken van Razali in de New Straits Times Online: “Maybe it will do Malaysia good to take a break. “I think the product (F1) is no longer exciting. It’s being dominated by one team”. Dit werd gevolgd door uitlatingen dat de wereld a.s. donderdag een definitief besluit over de toekomst van de GP van Maleisië krijgt. Hij kreeg bijval van o.a. de minister van sport.

Kort daarna echter werd bovenstaand verhaal ontkracht, in een verklaring die naar lokale pers werd gestuurd sprak SIC van een "misunderstanding", er wordt deze week GEEN beslissing genomen. "Any misunderstanding is regretted," aldus de verklaring. Maar toch rommelt het in Maleisië, waar Jos Verstappen ooit in een Arrows een van zijn finest hours beleefde:

Mocht Maleisië toch ten onder gaan, welk circuit dat nu niet op de kalender staat zou deze race dan het beste vervangen?