Budweiser promoot drinken en rijden

Zelfrijdende auto's zijn de droom van alle bierdrinkers, maar ze blijken ook een droom te zijn van bierbrouwers. Budweiser reed 200 kilometer zonder dronken chauffeur.

's Werelds grootste brouwerij AB InBev scoort met een de eerste autonome rit van een vrachtwagen een lekker primeurtje. Het bedrijf koppelde een truck van Otto voor een trailer vol bier. De droom van zo'n beetje elke man: een truck vol met bier en toch kunnen rijden. Helaas voor de werkloze trucker in deze combinatie, hij moest toch opletten gedurende de hele rit.

Otto is een vrij nieuwe start-up van drie oud Google-werknemers die samen met Uber een autonome vrachtwagen proberen te ontwikkelen. De getalenteerde ontwikkelaars verlieten het Googleschip en startten begin dit jaar Otto. In juli verkochten ze de hun hele tent alweer voor honderden miljoenen aan Uber. Wat maakt Otto speciaal? Ze ontwikkelen apparatuur waarmee al rijdende voertuigen autonoom gemaakt kunnen worden. Ze proberen dus niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar maken het wiel wel beter.

De eerste vrachtwagen met Otto systemen als lidar en camera's rijdt nu en mag in Colorado getest worden. De biergigant zag een persinhakertje wel zitten en liet Otto een achttienwieler met pilseners van Fort Collins naar Colorado Springs rijden. Een rit van ongeveer 200 kilometer die dwars door Denver leidt. De truck reed van oprit naar afrit autonoom. De Amerikaanse interstates een beetje kennende, betekent dat dat de vrachtwagen op de rechter rijstrook werd gezet, en dat de combinatie daar tweehonderd kilometer lang tussen de streepjes heeft gereden. 

Desondanks een eerbiedwaardige prestatie. Maak maar een biertje open, Budweiser. Oh, en voor de socialisten onder u: de chauffeur blijft gewoon nodig, hij mag de goederen in- en uitladen.