Ten opzichte van zijn voorganger is eigenlijk alles nieuw aan de nieuwste über E-Klasse: de 4.0 V8 biturbo, de negentraps versnellingsbak, het vierwielaandrijvingssysteem, niets in deze cruciale componenten was in de vorige E63 te vinden. Mercedes-AMG noemt de V8 in zijn nieuwste spektakelstuk de krachtigste ooit in een E-Klasse. We denken dat Brabus hier een andere mening over heeft, maar we snappen dat de aftermarket tuners voor het gemak even vergeten worden.
Net zoals bij de C-Klasse en de GT splitst AMG ook de E-Klasse in meerdere varianten. De standaard E63 4MATIC+ heeft met 571 pk en 750 Nm evenveel oempf als de vorige E-klasse toen deze net uitkwam geleden. En dan is er nog de E63 S 4MATIC+ die met 612 pk evenveel pk's produceert als een Porsche Carrera GT. Het topmodel legt daarnaast 850 Nm aan de dag en doet 0-100 in 3,4s, een tiende rapper dan de E63. De Vmax is kinderachtig als altijd op 250 afgeregeld, maar wie met wat extra biljetten zwaait krijgt het AMG Driver's Package dat de teller tot 300 laat doorstomen.
De 9-traps transmissie is al enkele jaren gemeengoed bij Mercedes, maar AMG hield het tot nu toe bij de 7-DCT. Inmiddels is ook de bak met 9 verzetten sterk genoeg gemaakt om een bijna viercijferig koppelgetal aan te kunnen, en dus zien we voor het eerst een 9 traps dct in een AMG. De bak heeft een natte startkoppeling die de koppelomvormer vervangt.
Liefhebbers van achterwielaandrijving moeten hun heil elders zoeken, het is AWD or GTFO bij de E-Klasse AMG. Ten eerste omdat de cutoff qua beheersbaar koppel op de achteras onder ideale omstandigheden op zo'n 700 Nm ligt en je met meer draaimoment vooral je achterbanden laat spinnen (kijk maar naar de Hellcats van Dodge), ten tweede omdat bijna geen hond toch nog de RWD AMG E-Klasses kocht. EN het gewicht ligt bij een dergelijke forse auto toch al hoog, daar is de extra ballast relatief niet zo ingrijpend. Het AWD-systeem werd volgens Mercedes helemaal opnieuw gekalibreerd, en leunt nu veel minder zwaar op de achterwielen dan voorheen. Een verdeling van 80:20 was niet ongewoon, nu is het systeem flexibeler in het aanvoeren van kracht naar de voorwielen. Hiermee is de E stabieler, maar voor sommige mensen wellicht ook een stuk minder leuk om mee te spelen.
Om op papier verbruik te besparen maakt de E63 gebruik van en zeilfunctie (ontkoppelen van de bak bij gas los tussen 60-160 km/u), maar ook cilinderuitschakeling. Bij lage belasting worden de buitenste cilinders van de ene bank en de binnenste cilinders van de andere bank uitgeschakeld. Dit is voor het eerst dat Mercedes de technologie in een turbomotor toepast, de vorige SLK55 had het ook, maar dat was nog een atmosferische V8. Al met al leiden de downsizing van 5.5 naar 4.0 en bovenstaande foefjes tot een meest ideaal verbruik van 8,9 l/100 km. Maar wie dat met de nieuwe E63 gaat draaien mag van ons meteen zijn kentekenbewijs inleveren en een diesel kopen.
De E63 oogt krachtig, stoer, maar niet superbreed. Uiteraard is er meer spoorbreedte (voor 17 mm breder), maar echt uitgeklopte wielkasten zijn voor een eventuele Black Series. De auto rolt standaard op 19 inch met 295 mm brede achterbanden, de S heeft iets vettere 20 inch wielen met dezelfde bandenmaten.
Er gingen geruchten over een driftmodus, en deze bleken waar. Wie de E63 in 'Race' zet en een knoppencombinatie invoert krijgt aandrijving louter op de achterwielen voor het betere hooninganisme. Dat dit verder een gimmick is die AMG vooral voor een paar autojournalisten heeft ingebouwd spreekt voor zich. 99% van het koperspubliek (man, grijs, 60-plus) zal de functie -die alleen standaard op de S zit- nooit gebruiken. Verder kwamen we in het persbericht een paar keer de zinsnede 'on the racetrack' tegen, wat ons deed afvragen, heeft u ooit wel eens een 1,9 ton zware E63 op een circuit gezien, of op de Nordschleife? Dat zouden we best willen zien overigens, maar voor zulke fratsen pak je als rijkaard toch echt wat lichters. Naast de driftmodus heeft de E63 S ook dynamische motorsteunen, iets dat je niet krijgt als je de 571 pk-pussyversie koopt.
De nieuwe E63 zal verre van goedkoop zijn, wat logisch is: wie de top dog wil moet ook bloeden. Toch is er nog zat te personaliseren aan een standaardmodel: de AMG Performance Studio. biedt o.a. een Night package, ander lichtmetaal -waaronder een 20" gesmeed wiel met centrale moeren- en twee Carbon-fibre packages om je uiterlijk te verfraaien. Ook in het interieur kan je los met alcantara, Nappaleer of carbon. Ook komt er zoals inmiddels gebruikelijk een Edition 1, die tot een jaar na introductie verkrijgbaar is. Afgeladen met opties en met gele stiksels, you know the drill.
De nieuwe E63 Sedan debuteert komende maand op de L.A. Autoshow, we zijn benieuwd of AMG-aficionado Badr Hari zijn nieuwe exemplaar al besteld heeft.Verder oogt het dik, dik, dik, maar stiekem kijken we nog reikhalzender uit naar het moment dat de E63 Estate uitkomt. Want dat is toch het model dat je eigenlijk wilt hebben.