Helmut Marko legt Max Verstappen aan banden

Kritiek op Max Verstappen zijn we wel gewend, maar niet van zijn eigen team. Dr. Helmut Marko was niet bepaald onder de indruk van het presteren van onze landgenoot in Austin.

Afgelopen weekend gebeurden er op het circuit van Austin een aantal vreemde dingen waarbij Max Verstappen een hoofdrol speelde. Eerst de vroege pitstop met de softe band, daarna de pitstop terwijl het team niet klaarstond en toen ook nog een versnellingsbakfail in de auto. En daarna won Verstappen ook nog even de driver of the day verkiezing, huh?

Maar nog wat aparter, Verstappen kreeg commentaar van zijn eigen team. Ja, dat zijn we niet meer gewend. Opperstrateeg en adviseur Helmut Marko vindt dat Max wat minder banden moet oproken tijdens het rijden. En geef hem eens ongelijk, terwijl Daniel Ricciardo op supersofts wegreed bij de start, reed Max op softs. Desondanks kon hij maar een rondje langer met de banden doen.

Zijn tweede setje was volgens Helmut zo snel weggegumd dat het team Max nog helemaal niet verwachtte toen hij plotseling voor de garage stond. Het Red Bull Racing team barst van de strategen en engineers die bedenken en berekenen hoe de banden het zouden moeten doen, dan moet Max, ondanks dat hij er niet is om vierde te worden, er wel voor zorgen dat die planningen een beetje gehaald worden: "We hebben 80 engineers en strategen, maar dat is allemaal zinloos als coureurs op eigen houtje de pits binnen komen. Max moet leren om niet te veel van de banden te vergen. Als hij dat niet doet, dan gaat hij weinig races en kampioenschappen winnen. Hij dient de juiste balans tussen aanvallen en geduld zien te vinden. De bandenslijtage was bij hem veel heviger dan bij Daniel Ricciardo. Dat maakt Max er niet sneller op." Aldus der Helmut.