Skoda slaat de Octavia een gespleten lip

Skoda heeft zijn succesnummer, de Octavia, een verse dosis nieuw gegeven. Vraag ons niet waarom, maar de Tsjechen vonden het een goed idee om de koplampen in twee asymmetrische stukken te knippen.

De VW-groep strooit met facelifts vlak na de Autosalon van Parijs. Zowel Seat als Skoda wilden hun nieuwe SUV's in de lichtstad in de spotlights hebben en wachtten dus even met de opfrissers van hun C-segmenters. Tot nu, want kort na de Leon is nu ook de Skoda Octavia vernieuwd. Dat nieuw niet per definitie beter is zal menigeen die de foto's ziet beamen; waar iedere fabrikant steeds bredere en uniformere lichtunits maakt, bewandelt Skoda juist de omgekeerde weg. Het is wel echt iets nieuws, maar ons kan zo'n stukje carrosserie tussen de lampen niet bekoren. Bij de vorige Mercedes E-Klasse werkte het, hier niet zo. Dit is alsof je tegen het gebit van Mike Tyson zit aan te kijken en we schrijven dit hele verhaal dan ook met een slisstem op. Nog een ding en dan houden we op over de lampen: optioneel zijn de units van de nieuwe Thoda Othavia in LED verkrijgbaar. Mooi.

Onder de kap bleef veel hetzelfde, vanaf eind dit jaar kan je je Octavia bestellen met een keur aan TSI- en TDI-motoren (84 tot 184 pk) en een opgepept infotainmentsysteem met capacitief scherm. De duurste navi die je kunt bestellen heeft nu een schermdiagonaal van 9,2" en een WLAN-hotspot. De keus is nu aan aspirant-kopers: snel een oude bestellen of toch voor de nieuwe Octavia gaan. Kwestie van smaak.