Dit verdient Volkswagen per verkochte auto

Het Volkswagen-concern bracht vandaag een kwartaalrapport naar buiten waaruit de volgende zaken bleken: het wordt waarschijnlijk dit jaar de grootste fabrikant, een voertuig van de groep kost gemiddeld €17.887, en Porsche wordt steeds belangrijker.

Uit pagina 26 van deze PDF maakten we een quick and dirty berekening van de gemiddelde prijs van een auto van elk merk door de inkomsten per merk door het verkochte aantal auto's te delen. Alleen bij Porsche komt er een iets hoger bedrag uit dan daadwerkelijk het geval is, omdat de inkomsten van Porsche Financial Services niet apart gerapporteerd worden. Daarnaast kan de prijs van een Bentley door afronding van de verkopen op duizendtallen wat onnauwkeurig uitvallen. Dat gezegd hebbend, dit is de gemiddelde verkoopprijs van een model, ex. belastingen uiteraard. In het geval van Audi komt dat voor Nederland neer op een A6 1.8 TFSI Ultra zonder opties. Moet je bij ons nog wel 15 mille aan BTW en BPM over aftikken, maar daar heeft Audi niets mee te maken:

VW €24.033

Audi €37.750

Skoda €16.688

Seat €16.337

Porsche €93.050

Bentley €176.375

Hoewel Audi door zijn omvang nog steeds het meeste geld in het laatje brengt wordt Porsche steeds belangrijker voor het concern. De marges zijn er nog een stuk dikker dan bij Audi, en met een jaarafzet die inmiddels ver over de 200.000 auto's ligt tikt de winst ook in absolute aantallen flink aan. Zeker in dit jaar waarin dieselgate zwaar in Audi's marge snijdt, terwijl Porsche er nauwelijks door geraakt wordt. Ook Bentley en Lamborghini zullen de VW-kas aardig spekken, maar hun volumes zijn flink kleiner.

In de jaarlijkse prestigestrijd 'wie is de grootste fabrikant' lijkt Volkswagen ook dit jaar Toyota af te troeven. De tussenstand na 9 maanden is 7,61 om 7,53 miljoen voertuigen, waarbij VW zijn groei volledig aan China heeft te danken. De verkopen stegen er dit jaar met 11%, wat het gemiddelde wereldwijd op 2,4 procent brengt. Toyota daarentegen is drie keer zo klein in China, maar juist groter op de Amerikaanse markt, die momenteel afkoelt. De Japanners schrijven daarom een plusje van 0,4 procent.

Tot slot: wilt u raden hoeveel Bugatti's er dit jaar aan klanten zijn afgeleverd? Nee? Het was er welgeteld één. De eerste leveringen van de Chiron komen nu op gang, tot eind september was er precies één geluksvogel die het allereerste exemplaar kreeg. We gokken op een Saoedische prins.