Volkswagen bouwt zijn grootste SUV ooit

De Touareg was altijd Volkswagens ruimste SUV, maar niet langer. De Duitsers presenteerden vannacht een model hierboven, dat naar de naam 'Atlas' luistert. Opvallend: hij is met een 3.6 VR6 verkrijgbaar, een motor uit oude tijden.

Goed, als dit nog niet genoeg aanwijzingen waren: we hebben het hier over een SUV voor de Verenigde Staten. In de VS is een Touareg slechts een mid-size SUV en daar past nog een full-size SUV boven. Tel daarbij op dat Volkswagen al jaren niet het marktaandeel bereikt in de VS dat het wil hebben en het is een vrij logische zet. 

De Atlas is een zevenzitter met een 'made in USA'-sticker, hij wordt gemaakt in de VW-fabriek in Chattanooga. Al in januari 2013 kwam VW met een concept dat dit model moest inleiden, de CrossBlue. Er kwam echter nog wat ontwikkelingstijd en een klein schandaaltje tussendoor, en dus zijn we inmiddels bijna vier jaar verder. De Atlas is in de basis voorwielaangedreven, en komt er met 2.0 TSI (240 pk) óf 3.6 VR6 (283 pk), beide gekoppeld aan een achttraps automaat. Een dieselmotor slaat VW maar even over.

Het is de bedoeling dat de Atlas de Amerikaanse gezinnen die value for money zoeken gaat aanspreken. De Touareg is voor de gewone Amerikaan iets te upscale, de Atlas moet in het gat gaan springen. Qua uiterlijk heeft de SUV ook meer be bulkigheid van de Amarok dan de elegantere lijnen van de Touareg. Zijn afmetingen: 5.037 mm x 1.979 mm x 1.768 mm. Daar moet je wel een paar kinderen in kunnen vervoeren.

Tegelijkertijd is in China het zustermodel van de Atlas onthuld, de Teramont. Dit model verschilt alleen op details van zijn Amerikaanse broer, net zoals de Amerikaanse Passat ook dichter bij de Chinese variant staat dan bij de Passat die we hier kunnen kopen. Het ligt niet in de planning dat Europa de SUV krijgt, maar wie er helemaal enthousiast van wordt kan er natuurlijk altijd een importeren. Met een 2.0 TSI zou de BPM-straf nog redelijk mee moeten vallen.