KOOP! Een originele Mercedes CLK AMG DTM

Als Duitse fabrikanten knotsgekke afgeleides maken van hun DTM-wagens spitsen wij onze oren. Tegenwoordig zien we dit soort projecten niet meer, in 2004 knalde Mercedes er een kleine batch CLK's uit die gebaseerd waren op de DTM-auto van dat moment.

Deze Mercedes-Benz CLK AMG DTM komt uit de tijd dat AMG nog een stuk meer onder de vleugels van moederbedrijf Mercedes-Benz viel. In totaal werden er tussen 2004 en 2006 80 cabrio's en 100 coupés gemaakt, waarvan 40 rechtsgestuurd. Voor een exemplaar kon je destijds niet zo de dealer binnenlopen, het model ging alleen op uitnodiging naar trouwe klanten. Onder de kap lag een 5,5 liter V8 met enkele bovenliggende nokkenas en compressor, wat in de basis hetzelfde 5.439 cc grote motorblok is dat ook in de gelijktijdig geproduceerde SLR McLaren ligt. Ook de automatische vijfbak is identiek. De SLR kreeg door enkele aanpassingen echter 626 pk waar de CLK over 582 paarden beschikt, maar op koppel troeft deze CLK de SLR af: 800 om 780 Nm. Let wel, dit gaat allemaal naar de achterwielen. 

De DTM trok een enorm gat met de tot dan toe sterkste versie van de tweede generatie CLK, de 55 AMG (367 PS, 510 Nm). Een echt vedergewicht is het naar goede traditie van zware Benzen niet: ondanks het ontbreken van een achterbank en de aanwezigheid van veel koolstofvezel plaatwerk legt de Benz toch nog 1.667 kg (DIN, zonder bestuurder) in de schaal. Vergeet echter niet dat dit een meer dan 10 jaar oud model is, en er in de tussentijd enorme stappen zijn gezet qua gewichtsbesparing. 

De CLK AMG DTM rijdt zo ongeveer alles wat er nu op de weg rijdt zoek: 0-200 km/u gaat in 10,9 seconden, de topsnelheid van het flink verbrede model is elektronisch begrensd op 320 km/u. Een logische consequentie van het grote blok met drukvulling en de prestaties is dat de CLK zuipt als een tempelier. Je hoeft niet eens erg je best te doen om de auto 1 op 5 te laten rijden, wat officieel het stadsverbruik van de AMG is. 

Niet dat dit er toe doet overigens, deze auto laat je als eigenaar alleen op speciale gelegenheden uit, en zelfs dan hoef je dankzij meer dan 90 liter tankinhoud niet bij elke pomp te stoppen voor een verse lading Super98. Dit exemplaar heeft minder dan 16.000 km op de klok, en zal waarschijnlijk zijn weg vinden naar een liefhebber/verzamelaar in het VK, Singapore, Thailand, Australië, of een ander rechtsgestuurd land. Op 24 november gaat de zilverpijl in deze Engelse veiling onder de hamer. We gokken dat de opbrengst iets hoger wordt dan de 250.000 euro die oorspronkelijk voor de auto werd neergeteld, hoewel het volgens de schatting (210.000-250.000 GBP) niet veel meer wordt. Kennelijk kan je toch nog beter oude Ferrari's kopen als investeringsobject.