Mondiale auto-industrie geeft Google en Apple de vinger

Met typische Silicon Valley-arrogantie bereidden Apple en Google ons voor op hun overname van de zelfrijdende autowereld. Maar de auto-industrie heeft er genoeg van, gooit de deur dicht en ontwikkelt nu zelf de techniek van de toekomst.

Apple is naar marktwaarde het grootste bedrijf ter wereld, Google volgt niet ver daarachter. Het is logisch dat deze reuzen denken De Auto wel even te kunnen overnemen. Maar ze vergisten zich in hun opponent: de auto-industrie kan bogen op hetzelfde geheime wapen als de Silicon Valley-giganten, namelijk schaal. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat autofabrikanten zoveel bewonderenswaardiger maakt dan bijna alle andere economische sectoren: de uitgaven aan R&D zijn onwaarschijnlijk hoog. Volkswagen geeft ieder jaar ongeveer tweeëneenhalf keer zoveel uit aan onderzoek en ontwikkeling dan Apple. Met een dikke vijftien miljard dollar per jaar is er geen enkel bedrijf dat Volkswagen inhaalt. Ook Toyota, Daimler, GM en Ford geven miljarden meer uit dan Apple en zijn lousy zes miljard. 

De autowereld bestaat uit spelers met extreem diepe zakken en even zoveel kennis van zaken. Dan kun je binnenwandelen en ze vertellen dat ze moeten meewerken omdat de zelfrijdende de toekomst is en alleen jij de sleutel tot die toekomst hebt, maar dan krijg je een deur in je gezicht. Alleen FCA's Sergio Marchionne speelt dan mee

Ook Toyota zegt nu tegen Google dat het ongezien de tyfus kan krijgen. Ze gaan het zelf doen, want er zijn meer mensen die zelfrijdende technologie kunnen maken. Kijk, dat krijg je als je automakers vertelt dat ze misschien een heel klein beetje software krijgen in ruil voor een schier oneindige hoeveelheid data. Niet zo gek dus dat Apple en Google zich tactisch terugtrekken uit hun autoprojecten en zich meer en meer toeleggen op software alleen. Je hebt geen flikker aan code als je niet weet hoe diplomatie werkt.