Max Verstappen 3e in GP Mexico, wordt teruggezet naar P5

In een Grand Prix van Mexico die pas in de laatste ronden spannend werd heeft Max Verstappen heel even een derde plek gepakt. Tot hij een penalty van 5 sec kreeg en Vettel zijn plaats op het podium innam.

Het venijn zat vandaag zowel in de start als in de staart, want het middenstuk van de race was niet te pompen. Bij de start was Max goed weg en leek voorbij te gaan aan Rosberg. Deze behield echter net zijn positie, terwijl verder achter hem Gutierrez Wehrlein aantikte die op zijn beurt Ericsson er af reed. Het was einde race voor Wehrlein en leidde ook een safety car-situatie. RIC kwam direct naar binnen en wisselde zijn supersofts voor een set mediums.  Vanaf ronde 4 ging het veld weer los, met Ricciardo die was teruggevallen tot P15. Max kwam in ronde 13 binnen om zijn supersofts te wisselen voor een set mediums. Het zou zijn eerste en enige pitstop van de race zijn. 

Na zijn stop loopt Max lekker in op RIC, het is duidelijk dat VES de snellere Red Bull is. In R20 sluit Max aan bij RIC, maar het duurt tot R22 totdat RIC de call van het team krijgt om VES voorbij te laten. Overigens nadat hij via de radio heeft laten weten er voorbij te willen. Aangezien de race verder tam is schakelt de Mexicaanse regie tot vervelens toe over op shots van het publiek op de tribunes en nog vaker naar PER die zijn tanden blijft stukbijten op de rijdende chicane MAS. BOT rijdt met 372,5 km/u overigens een all-time snelheidsrecord tijdens een race. Alleen Juan Pablo Montoya (vandaag ook aanwezig) reed met 372,6 km/u op Monza ooit sneller, zij het in een vrije training.

Nadat de Mercedessen (na R21) binnen zijn geweest rijdt VET aan de leiding. HIj managet zijn setje softs subliem en gaat pas in R32 naar binnen voor een set mediums. VET keert terug op P6. In R50 -na rondenlang op bijna een seconde afstand van ROS te hebben gereden- bedreigt Max ROS nog voor P2, maar onderstaande move pakt helaas niet helemaal uit zoals gepland:

Tot zover het middenstuk waarin nagenoeg niks gebeurde, door naar de laatste ronden. De Mercedessen rijden onbedreigd 1-2 vooraan, erachter zit VES die op stokoude banden een opstomende VET achter zich probeert te houden. Hierachter sluit RIC aan, die op nóg versere banden (softs) rijdt. In ronde 69 verremt VES zich maximaal aan het einde van het rechte stuk, waardoor hij over het gras moet en voor VET blijft. 

Hij had toen direct de plek moeten afgeven, maar Max rijdt de race stoïcijns op P3 uit, nadat RIC vandaag P5 bijna VET er uit remt. Dit was oliedom, want je weet dat er een penalty gaat volgen voor gaining an unfair advantage. Deze kwam kort na de race in de vorm van een 5s tijdstraf, waardoor Max - die al in het kamertje met de podiumgasten stond - weer moest opkrassen en VET zijn plek innam.

We zijn enorme Max-fans, maar dit was de enige terechte call, en Max heeft zichzelf bij zijn collega's en twijfelaars een enorm slechte dienst bewezen. Hierbij willen we VET absoluut niet vrijpleiten, zijn scheldkannonade over de radio was compleet buiten de perken, en ook het Vettel-vingertje na de finishlijn was onsportief. Hoe het ook zij, Max reed goed maar is er zelf schuld aan dat hij op P5 is geëindigd en niet op P4. Als het bij een 5s straf blijft is er niet zo heel veel verloren, dikke kans dat hij ook RIC niet achter zich had kunnen houden.

De vuilbekkende VET werd overigens driver of the day.

Update. Hieronder de strijd tussen Verstappen en Vettel. HUIL DAN!