Kijk, zo voorkom je auto-ongelukken

Vorig jaar nam het aantal schadeclaims naar aanleiding van een auto-ongeluk met acht procent toe. Dat duidt op meer ongevallen. Hoe komt dat en wat gaan we eraan doen?

Ach en wee, wat een verschrikkelijk bericht: "Het aantal schadeclaims dat is ingediend na ongevallen met auto’s is vorig jaar met 8 procent toegenomen. In 2014 waren het er nog 462.000 met particuliere auto's, maar in 2015 waren het er meer dan een half miljoen, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Het totale aantal verkeersclaims - dus ook een- en tweezijdige aanrijdingen met vrachtauto’s, bestelbusjes en leaseauto’s - nam met 6,5 procent toe van 790.000 in 2014 tot 841.000 in 2015."

Geen reden voor paniek, dat allereerst. Het aantal verkeersdoden, bijvoorbeeld, daalt al jaren. Alleen vorig jaar was een negatieve uitschieter. Maar het kan best zijn dat de trend de komende jaren opwaarts is, aangezien de toename van het aantal claims (en dus ongelukken) mogelijk aan smartphonegebruik te wijten is. Het is niet bijzonder bevorderlijk voor de gezondheid van andere weggebruikers als je bezig bent een hondekop op je hoofd te shoppen, in plaats van op de weg te letten.

Nu is het probleem dat alleen de overheid gelooft dat campagnes en billboards helpen om smartphonegebruik in de auto terug te dringen. Wij stellen echter het volgende voor: verhoog de maximumsnelheid. Het is geen wonder dat mensen andere dingen gaan doen dan autorijden op het moment dat je maar honderd mag op een vijfbaans snelweg. Dat is monotoon en saai en dan is even appen verleidelijk. 

Als de maximumsnelheid wordt verhoogd, heb je serieus wat te doen. Bij 180 een WhatsAppje sturen zit er echt niet in omdat de weg je volle concentratie vraagt. Bovendien is het spannender, wat de noodzaak tot afleiding doet verdwijnen. Topoplossing toch? Graag gedaan!