Moderne auto sloopt youngtimer in crashtest

Iedereen weet: hoe moderner de auto, hoe steviger de bouw. Toch zien we graag concrete voorbeelden van het verschil tussen een nieuwe auto en die van enkele generaties geleden. Omdat het behoorlijk spectaculair is.

Er is een belangrijke reden waarom het aantal doden in het verkeer -daar waar mensen moderne auto's kunnen kopen- de laatste decennia harder is gedaald dan onze achting voor Vinger Vettel in één weekend. Naast een betere weginrichting redden steeds betere auto's levens op de momenten dat het fout gaat. Massa is een factor, maar zeker geen bepalende. Wie met een 2,5 ton zware Cadillac uit de jaren '50 frontaal tegen een klein modern koekblikje botst heeft geen schijn van kans.

Het Amerikaanse NCAP, dat IIHS heet, heeft een nieuwe Nissan Versa laten botsen met een Nissan Tsuru, dat in de basis een model uit begin jaren '90 is. U mag raden welke auto er beter af komt:

De uitkomst is weinig verrassend,  maar wat als we u vertellen dat de Tsuru in bepaalde landen nog als nieuw model op de markt gebracht wordt? In de Latijns-Amerikaanse NCAP scoorde de auto eerder dit jaar nul sterren, we zien waarom. Autoriteiten spoorden Nissan na de crashtest aan de verkoop van de Tsuru te staken, wat vorige week daadwerkelijk gebeurde. Ook niet echt geweldig: het is wel een auto die mobiliteit geeft aan een groep mensen die zich geen veiligere auto kan permitteren, net zoals goedkope occasions dat hier doen. En daar verbied je de verkoop toch ook niet van?

Helaas. Op het gebied van moderne veiligheid is nieuw altijd beter. Een veelgehoord argument voor de SUV is 'het is veilig voor mijn familie'. Wellicht, maar koop dan wel een nieuwe SUV: 'modern' is vaak belangrijker dan 'groot'. Check maar eens onderstaande klassieker waarin Tom Ford (van het inmiddels er ziele gegane Fifth Gear) een Volvo 940-tank -geen SUV, wel groot- met bijna 140 km/u in een frontale overlap tegen een kleine moderne Renault Modus laat botsen: