Mercedes-AMG gaat op Panamera-jacht met vierdeurs GT

Mercedes haalt de slingers van zolder, want AMG bestaat in 2017 vijftig jaar. De Duitsers willen zichzelf een snelle vierdeurs cadeau doen om de Porsche Panamera en Bentley Continental GT te slopen.

AMG was lange tijd alleen de huistuner van de Duitse ster, maar ontwikkelt tegenwoordig ook eigen modellen. De SLS en de GT zijn daarvan het eerste resultaat en volgend jaar moet daar dus een vierdeurs kanon bijkomen, zo melden bronnen binnen het concern aan de Britpers. Binnen het bedrijf staat het project bekend onder de codenaam X290.

De vierzitter zal qua uiterlijk op een verlengde AMG GT lijken, maar komt op aangepaste versie van het platform van de E63 en S63 te staan. Het gebruik van lichtgewicht materialen moet de weegschaal plezieren en een twin-turbocharged 4.0 V8 zorgt voor de benodigde paardenkrachten. De toevoeging van van een kleine elektromotor levert ongeveer 20 pk extra en dient tevens als startmotor. Hoe hoog het totale vermogen gaat worden, is nog niet bekend, maar als AMG de concurrentie een beetje bij wil houden kom je al snel rond de 600 pk uit.

De vierdeurs GT (de naam GT 4 wordt genoemd) moet de strijd aangaan met de snellere versies van de Bentley Continental en natuurlijk de Porsche Panamera. Tijdens de festiviteiten volgend jaar zal een eerste concept car verschijnen en in 2019 moet het productiemodel in de showroom staan.

De vierdeurs is overigens niet het enige cadeautje dat AMG voor zichzelf in elkaar knutselt. Het bedrijf werkt ook aan een alles overtreffende hypercar. Dit 1.300 pk sterke hybride monster moet de kers op de verjaardagstaart worden en AMG boven op de performancetroon zetten. Dat zijn de feestjes waar we naar uitkijken.