Video. Zo krankzinnig snel is de Bentley Bentayga

Wat een klant precies heeft aan een SUV die sneller accelereert dan een Porsche 911 Carrera S? Helemaal niets, maar wie een klein fortuin aan een auto uitgeeft neemt alleen genoegen met het beste.

Bentley's Bentayga is veel dingen, hoewel 'mooi' niet het eerste is dat in de meeste mensen opkomt bij het aanschouwen van de kolos uit Crewe. Wel blinkt de auto uit in luxe en dankzij de combinatie van een W12 met meer dan 600 pk, een achttraps automaat en een verdeling van de krachten over alle vier de wielen is het ding ook nog eens belachelijk snel. Hoe snel? Kijkt u vooral onderstaande video, begeleid door het onderhoudende kostschool-Engels van Top Gears Chris Harris:

De SUV is aan een opmars bezig en luxefabrikanten leggen maar wat graag de meest krachtige aandrijflijnen in hun topmodellen. Een deel van het koperspubliek heeft zowel het geld als de drang om een SUV met meer dan 500 pk te kopen, dus waarom zou je dit als automaker niet doen? Bijkomend voordeel is dat je er een leuk uithangbord bij hebt.

Auto Express bemachtigde een Bentayga (608 pk) uit Bentley's persvloot en besloot deze naar oud-Engelse traditie van interne oorlogsvoering eens naast de sterkste full-size Range Rover (510 pk) te zetten voor een dragrace. Het gevolg was een bloedbad, zoals u ziet. Bentleys 0-160 km/u in 9,6 seconden is meer dan een seconde sneller dan een Porsche 911 Carrera S van de vorige generatie (997) en ook 240 km/u op de klok binnen een kilometer doen we met onze redactie-Outlander PHEV niet na. Zodra er een bocht aan de horizon komt is eerdergenoemde Porsche zo weer bij, maar dat is hier het punt niet.

Hoewel, na het zien van de rechtdoorsnelheid zijn we meer dan ooit benieuwd naar wat de 2,4 ton zware Bentley op de Ring uit zijn mouw kan schudden. Wellicht wacht Bentley hiermee op de Speed-versie, die er zeker gaat komen. Trouwens, nu we er over nadenken: zo'n Bentayga is eigenlijk de ideale vluchtauto. Benieuwd of Soufian en Azzedin 'hun' Audi RS'jes hier de komende jaren voor gaan inruilen.