OORLOG. Zwitserland kaapt supercars van Afrikaanse dictator

Voor de tweede keer in vijf jaar tijd heeft de Europese justitie vice-president Teodorín Obiang van Equatoriaal-Guinea een slag toegebracht. Op het vliegveld van Genève werden elf van de duurste supercars van dit moment ingenomen.

De collectie is duizelingwekkend: een Ferrari Enzo, LaFerrari, F12tdf, 599 GTB, een McLaren P1 en een Bugatti Veyron. Daarnaast werden een Porsche 918 Spyder, Lamborghini Veneno Roadster (20 exemplaren gemaakt) en een Koenigsegg Agera One:1 in beslag genomen, vlak voordat Obiang - die lucht had gekregen van een nieuw onderzoek naar hem door het parket van Genève - de gelegenheid had ze in allerijl het land uit te smokkelen. De auto's stonden al op de luchthaven voor transport toen medewerkers de Zwitserse justitie tipten.

Op foto's en beelden is te zien hoe de Veneno en Koenigsegg rond het Geneefse Kempinsky-hotel worden geëtaleerd. 

De 47-jarige Obiang is één van de 42 erkende zonen van president Teodoro Obiang, die al sinds 1979 met harde hand regeert en eerder dit jaar met een overtuigende 99% van de stemmen werd herkozen. Papa Obiang mag zich tevens scharen in het discutabele lijstje van de vijf meest gevreesde dictatoren ter wereld, zijn land wordt gezien als een absolute schurkenstaat in de meest zuivere zin van het woord. Zoonlief zit er warmpjes bij: hij heeft appartementen in Parijs en Malibu, waar kwistig met geld gestrooid wordt. Zo werd naar verluidt zonder met de ogen te knipperen $400.000 afgetikt voor de huur van een peperduur jacht. Niet slecht voor iemand die officieel een salaris van $8.000 ontvangt.

De Parijse justitie had in 2011 twee weken de tijd nodig om zijn 4.000 vierkante meter grote, 101 kamers tellende appartement in het 16e arrondissement uit te kammen. De totale waarde van Obiangs spullen die alleen in Frankrijk werden geconfisqueerd ligt op 200 miljoen euro. 

Equatoriaal-Guinea is met 740.000 inwoners één van de dunstbevolkte Afrikaanse landen. De West-Afrikaanse republiek heeft dankzij olieschatten een BNP van bijna $30.000 per capita (naar koopkracht is het zelfs $43.500), maar toch leeft het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens. De weelde van de Obiang-clan moet ergens van betaald worden en 'eerlijk delen' komt niet voor in hun woordenboek. De gemiddelde inwoner van het land moet in werkelijkheid met minder dan 300 euro per maand rondkomen, nog geen procent van de officiële data.

In 2011 nam de Franse justitie 18 supercars van Obiang in beslag, waaronder Bentleys, Porsche's, Ferrari's, twee Bugatti Veyrons en een Maserati MC12. In 2013 werden de auto's geveild, de opbrengst bedroeg 2,8 miljoen euro. Het ironische en tegelijkertijd verrotte van deze veiling is dat we niet uitsluiten dat Obiang een deel van zijn collectie gewoon via een stroman heeft teruggekocht. In 2011 stond er een blauwe Veyron op de trailer in Parijs, afgelopen maandag werd wederom een blauwe Veyron in beslag genomen. Het zou een ander exemplaar kunnen zijn, maar wij denken van niet.

Ook in 2014 was Obiang doelwit van justitie: de Amerikaanse autoriteiten namen zijn villa in Malibu in beslag op verdenking van witwassen en misbruik van staatsgeld. Bij de inval werden tevens 28 klassieke auto's en spullen die ooit van Michael Jackson waren aangetroffen. 

Ondertussen protesteert Equatoriaal Guinea heftig tegen de buitenlandse inmenging in de weelde van haar gezagsdragers. Door zomaar spullen in beslag te nemen zou het internationale recht en de diplomatieke onschendbaarheid met voeten worden getreden, waar juridisch inderdaad het een en ander voor te zeggen valt.

We sluiten af met een volstrekt irrelevant maar vermakelijk feitje: weet u welk land de belangrijkste handelspartner is van Equatoriaal Guinea als het gaat om import? Juist...Nederland (bron). Onder andere SBM Offshore heeft warme banden met de Obiangs.