Hardrijden wordt al helemaal kapot getrajectcontroleerd en alcohol in het verkeer verliest zijn populariteit. Dat is jammer, want de mensen die de illusie hebben dat je in ons kabouterlandje met ruim acht miljoen auto's naar nul verkeersdoden kan, hebben wel een vijand nodig om te bestrijden. Gelukkig is daar de nieuwe Antichrist: smartphones.
Natuurlijk is het gebruik van telefoons achter het stuur al lang verboden, maar dat houdt de informatiegedreven weggebruiker niet tegen. En daarom moet de appende brokkenmaker maar eens flink in de portemonnee geraakt worden, zo oordeelt het Verbond van Verzekeraars. Vooral jongeren zouden niet doorhebben dat ze zelf voor de kosten van een ongeval moeten opdraaien als blijkt dat dit werd veroorzaakt door telefoonstaren.
"Echt harde cijfers over slingerende en onoplettende bestuurders en fietsers zijn er niet. Telefoongebruik achter het stuur is strafbaar, maar handhaving heeft weinig prioriteit. Dat verandert ongetwijfeld als de samenleving de schade echt onder ogen krijgt', zo concludeert directeur Richard Weurding van de belangenvereniging.
Omdat het nu nog moeilijk is om te bewijzen dat er telefoongebruik in het spel is bij een ongeluk, moet de politie de bevoegdheid krijgen om een smartphone is beslag te nemen na een ongeval", zo vinden de verzekeraars. "Als dat gebeurt, kan een kostbare sanctie volgen.” Oftewel een dikke rekening als je ogen op je selfies en niet op de weg zaten.
Het is natuurlijk logisch dat de verzekeraars zo min mogelijk willen uitkeren en daarvoor de verkeersveiligheid nog maar eens als excuus gebruiken. Het is alleen jammer dat dit weer wordt opgepikt door veiligheidsjunks die alleen maar meer regels willen. Zo stelde Veilig Verkeer Nederland eerder dit jaar al een keer voor om telefoons automatisch te blokkeren als een automobilist harder dan 30 km/u rijdt. Het plan strandde al snel in een zee van praktische bezwaren, maar het is een teken aan de wand. De fluorescerende vestjesbrigade heeft een nieuw doelwit gevonden.