Dieter 'De Snor' Zetsche is een macher. De man die in 2013 op het nippertje opnieuw werd aangesteld als CEO, viert nu triomfen. In 2012 en 2013 moest Daimler nog winstwaarschuwingen afgeven en was zijn toekomst allerminst zeker, vandaar dat werd gekozen voor een contractverlenging van drie, in plaats van vijf jaar. Na jaren werk lijkt het erop dat Mercedes dit jaar de eerste plek onder zijns semi-gelijken inneemt, een punt op de horizon dat Zetsche pas in 2020 had gezet.
Hoe ziet de strategie eruit die Mercedes back in business bracht? Zetsche zegt het zelf en ziet het scherp: "Probably the three most important elements I think are design, product portfolio and gaining a better understanding of China." Punt voor punt heeft Zetsche gewoon geleverd. Het design is van taxi naar sexy gegaan, Mercedes verkoopt meer SUV-variaties dan God kan tellen en eindelijk is het Chinese verkoopbeleid aangepakt.
Vooral China was een zware dobber, want in de VS en de EU ging het Mercedes ook tijdens de mindere jaren redelijk voor de wind. De grote fout was echter dat Mercedes twee verwarrende verkoopkanalen in China opzette: eentje voor sterren die in China gemaakt waren en eentje voor auto's van Duitse makelij. Dat is allemaal opgelost.
Toch zijn er redenen waarom Mercedes' hegemonie van korte duur kan zijn. Het merk heeft onlangs nogal wat volumemodellen gelanceerd en zit dus aan het begin van zijn productiecyclus. BMW is ondertussen wakker geworden en lanceert volgend jaar de nieuwe 5 serie, geen misse concurrent. Daarnaast heeft Daimler relatief veel werknemers ten opzichte van zijn productie in dienst, wat niet alleen inefficiënt is en gezeik kan opleveren met de vakbonden en het bedrijf ook niet bijzonder wendbaar maakt.