Alle Ferrari's gaan aan de hybride

De LaFerrari was slechts het begin, want binnenkort hebben alle paardjes uit Maranello een hybride aandrijving.

Leuk natuurlijk dat Ferrari trouw zweert aan de atmosferische V12, maar dat wil niet zeggen dat er niets verandert onder de motorkap van de toppers. Hybrides hebben namelijk hun geitenwollensokken imago ingeruild voor een hip extra-power-zoals-in-de-F1-beeld. Het is het volkomen geaccepteerd om de techniek in dure Ferrari's te lepelen. Dat gebeurde al bij het vlaggenschip en de komende jaren zijn de andere modellen aan de beurt.

Baas Sergio Marchionne meldt dat vanaf 2019 nieuwe modellen een hybride aandrijving krijgen. Dat is niet omdat de CEO zo begaan is met het milieu, maar omdat het merk moet groeien. Ferrari is de cashcow van de Fiat/Chrysler groep en Marchionne wil de jaarproductie de komende jaren laten groeien naar "ver boven de 10.000 stuks in 2025". Dan is het wel handig als je een beetje meegaat met de tijd. Zeker als je ziet dat grote steden, waar je klanten graag vertoeven, steeds strenger optreden tegen vervuilende auto's.

Bij Ferrari blijft het vermogen natuurlijk voorop staan en daarom worden de elektromotoren zoals bij de LaFerrari vooral ingezet om sneller te accelereren. Toch zal het ook mogelijk worden om je exclusieve Italiaan voor een beperkt aantal kilometers alleen op stroom te laten rijden, al zullen de patsers op de duurdere boulevards die functie waarschijnlijk niet gebruiken omdat ze anders niet genoeg opvallen.

In 2020 staat de opvolger van de F12 in de planning en daar zullen we het eerste resultaat van deze nieuwe koers zien. Als we eerdere patenten van Ferrari moeten geloven krijgt de nieuweling in ieder geval de mogelijkheid om ongeveer 50 kilometer volledig elektrisch te rijden.

Ferrari mag dan wel met aparte kleurtjes de illusie wekken enorm aan het verleden te hangen, maar in de praktijk breekt de autobouwer met iedere traditie. De V8 kreeg al turbo's, de handbak is bij het grofvuil gezet en de V12 krijgt dadelijk een stekker. Niets is meer heiliger voor de Italianen.