Tesla is koploper elektrische kilometers in Nederland

Elektrische auto's vullen maar een paar promille van ons wagenpark, maar ze worden wel goed gebruikt: alleen met diesels wordt meer gereden. De grootste elektrische afstanden worden -surprise- per Tesla Model S afgelegd.

Dit laatste mag geen verrassing zijn, met een Tesla hoef je niet na elk ritje aan de lader, en de ruime elektrische range zal voor veel rijders - die hun Model S in 85% van de gevallen zakelijk rijden - doorslaggevend zijn geweest. Gemiddeld rijdt een Nederlander 94 kilometer en een dag in zijn Model S (4,4 duizend exemplaren). Tweede op ruime afstand is de BMW i3 (1,6 duizend exemplaren) met 43 km.

Dit zijn de resultaten van een CBS-inventarisatie naar hoeveel kilometers per brandstofsoort in Nederland wordt afgelegd. Vanwege het kleine marktaandeel vormen elektrische- en PHEV-kilometers 0,2% van het totaal. Over de PHEV's, daar is ook naar gekeken: een Volvo V60 met stekker doet 80 km per dag, een Outlander 70 km. Er van uitgaand dat je volledig opgeladen 12 kWh-batterij in de Mitsubishi na zo'n 30 kilometer wel leeggereden is kunnen we stellen dat het meerendeel van de kilometers met de bijtellingsgunstige SUV gewoon (1:10) op de verbrandingsmotor wordt gemaakt.

Gemiddeld legde een elektrische personenauto in 2015 16.300 km af, een PHEV deed gemiddeld 17,4 duizend kilometer. Het totaal aantal afgelegde stekkerkilometers lag in 2015 op 1,5 miljard, waarbij niet te bepalen valt hoeveel daarvan zuiver elektrisch waren. 

Veel elektrische auto hebben een 8 jaar / 160.000 km garantie op de batterijen, Tesla geeft 8 jaar met onbeperkte kilometers, wat vooral prettig is voor hen die gewoon 75.000 km per jaar op de klok van hun Model S zetten. De 20.000-beurtjes kosten natuurlijk wel geld, net als een servicebeurt voor je conventionele auto niet gratis is.