Aanschouw! De gefacelifte Volkswagen Golf

Hoera! Volkswagens bestverkochte model ooitever is bijgepunt. Binnenkort kan de grote groep Golf-klanten zich onderscheiden van eerdere kopers met een breder bekkie, andere lampjes en mooi vullende oversized velgen die eigenlijk geen leaser kiest.

We moeten alweer terug naar 2012 voor het moment dat Volkswagen de Golf VII presenteerde. In tegenstelling tot de Golf 6 was de 7 wel degelijk een behoorlijke verandering ten opzichte van de vorige generatie, compleet met nieuw (MQB-) platform. De tussentijdse opfrisser van nu -subtiel, want de echte wijzigingen bewaar je voor een nieuwe generatie- moet de verkoopcijfers op peil houden tot er aan het einde van het decennium een geheel nieuwe Golf 8 verschijnt.

VW pakt met de cosmetische ingreep direct de hele Golf-range: de drie- en vijfdeurs, de Variant, de GTI, GTE, R, de hele rataplan. Vanaf modeljaar 2017 verdwijnen de Xenon-lampen, dit wordt allemaal LED. Ook introduceert VW een “Discover Pro” infotainment systeem met 9,2" scherm en gesture control, iets dat we in deze klasse nog niet hebben gezien.

In de vernieuwde Golf komt de eerder aangekondigde 1.5 TSI Evo (130/150 pk) beschikbaar. Volgens de geruchten was deze door dieselgate een stukje naar achteren gedrukt, maar dat blijkt niet waar. In eerste instantie komt de sterkste motorvariant, later volgt de 130 pk-versie die het bekende BlueMotion-label krijgt. Beide varianten hebben cilinderuitschakeling en een papieren verbruik van minder dan 5 l/100km.

Tevens nieuw is de gerse R-Line die elk standaard-TSI'tje er dankzij grote velgen, dikke bumpers, en neppe uitlaatstukken een stuk gevaarlijker uit doet zien dan hij daadwerkelijk is. De motorenrange loopt van 1.0 tot 2.0 TSI, de 1.6 en 2.0 TDI blijven onveranderd. Wel gaan de 6-traps DSG's er langzaam maar zeker uit; zij worden vervangen door een nieuwe DSG 7.

De Golf GTI (220/230 pk) krijgt een kleine vermogensbump naar 230/245 pk en volgens de geruchten zit er ook een sterkere Golf R in de pijplijn. De Golf GTE (herkenbaar aan de blauwe accenten) heeft momenteel nog 204 gecombineerde pk's, dit stijgt met de facelift naar 218 pk. Dit komt omdat de Golf de aandrijflijn van grote broer Passat GTE leent, inclusief 9,9 kWh-accupakket.

Tot slot: de e-Golf krijgt een upgrade van 24.2kWh naar 38.5kWh, bijna even veel als in de nieuwe Renault Zoe ligt maar beduidend minder dan de Opel Ampera-e. Het bereik van de 4% bijtellings-Golf stijgt hiermee flink, hoewel de Duitsers wachten met de officiële introductie en specs tot de L.A. Auto Show later deze maand, in het EV-minnende Californië.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6a85a878a66', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });