Dit wordt de duurste auto ooit

In de hiërarchie van meest gewilde auto's staat Ferrari aan top en binnen dit merk is er één model dat het vaakst bovenaan het verlanglijstje van verzamelaars staat: de 250 GTO. Nu is de kans om er één te kopen.

De racer uit begin jaren 60 is de heilige graal voor de Ferrari-fetisjist. Een zeldzaamheid waarbij vrijwel ieder exemplaar een indrukwekkende racegeschiedenis kent. De auto vertelt met de diepe brul van zijn V12 over een verleden vol heroïsche overwinningen.

Dit exemplaar deed bijvoorbeeld in maart 1962 mee aan de 12 uur van Sebring met Phil Hill aan het stuur. De Ferrari kwam als tweede over de finish en werd eerste in zijn klasse. Een paar maanden later volgde de 24 uur van Le Mans waar de toen nog rode racer eindigde als derde in zijn klasse.

Mocht je niet veel geven om racegeschiedenis maar wel van zeldzaamheid houden, dan zit je ook goed. Met 39 stuks is de 250 GTO al een rariteit, maar dit is ook nog eens het tweede exemplaar ooit. Een auto die Ferrari in de ontwikkelingsfase van het model gebruikte voor testen en de eerste 250 GTO die ooit meedeed aan een race.

Zelfs als je zeldzaamheid en geschiedenis niet meerekent, blijft het een bijzondere auto. De 3,0 liter V12 levert 300 pk en hoewel je dat tegenwoordig al in een hete hatchback vindt, was dat voor die tijd best pittig. Combineer dat met een drooggewicht van 880 kilo, lichter dan een Lotus Exige, en je krijgt nog steeds fantastische prestaties uit de racewinnaar.

De laatste bekende eigenaar is de Amerikaan Bernard J. Carl, maar de auto heeft de afgelopen tijd bij het Simeone Museum gestaan. Nu blijkt dat Ferrari-specialist Talacrest een nieuwe eigenaar zoekt voor blauwe racer. De geïnteresseerde miljonairs moeten zelfs voor hun doen diep in de buidel tasten, want de handelaar schijnt 45 miljoen Britse pond (iets meer dan 50 miljoen euro of 55 miljoen dollar) voor de ultieme klassieker te vragen.

Mochten ze dat ervoor krijgen, dan is het meteen de duurste auto ooit. Met de hoeveelheid miljonairs in de wereld die dit icoon in de garage willen, sluiten we het zeker niet uit. Of we ooit bevestiging krijgen, is nog maar de vraag, want de resultaten van dergelijke verkopen blijven vaak geheim. Schijnbaar is er eerder een 250 GTO verkocht voor 51 miljoen dollar, dus dat is het record om te verbreken. De duurste auto op een veiling is een Ferrari 335 Sport Scaglietti (32 miljoen euro) eerder dit jaar, dus daar gaat deze Italiaan makkelijk overheen.