Max Verstappen van P16 naar P3 in zijn beste race OOIT

Na een chaotisch begin van de race geeft Max Verstappen iedereen en zijn moeder een cursus rijden in de regen. Een briljante reeks inhaalacties brengt hem op het podium.

Fenomenaal! Max Verstappen laat zich van zijn allerbeste kant zien in de regen. Zestien ronden voor het einde ligt hij nog op P16, maar dan begint hij aan een ongekende serie inhaalacties. De ene na de andere coureur wordt verslonden alsof hij stilstaat. Ook teamgenoot Daniel Ricciardo moet al snel zijn meerdere erkennen in de Nederlander. De strijd met Sebastian Vettel barst weer even los, maar de Duitser kan niets inbrengen tegen de ontketende Max. Hij rijdt ze allemaal aan alle kanten voorbij en pakt daarmee de mooiste derde plek ooit.

Regen was de grote spelbreker vandaag. De race start al tien minuten later en begint ook nog achter de safety car. Na zeven ronden gaat het los en Max (start P4) pakt Kimi Raikkonen al vóór de eerste bocht. De natte baan eist zijn eerste slachtoffer als Ericsson crasht. Safety car naar buiten en bij de herstart is het Raikkonen die crasht nog voordat hij aan het einde van het rechte stuk is. De rotzooi en de regen zorgen samen voor een rode vlag. De regen blijft en de raceleiding blundert door na een half uur de boel weer achter de safety car naar buiten te sturen. Saaie rondjes volgen, maar voordat het veld los mag, is er een nieuwe rode vlag en komt alles weer stil te liggen. Het terechte boegeroep van de tribune zegt alles.

Dik twintig minuten gaan we het nogmaals proberen. Verstappen zit goed in zijn vel en pakt vlak na de herstart de tweede plek van Nico Rosberg. Hij is duidelijk op zoek naar maximale grip, want een paar ronden later krijgen alle fans een hartverzakking als hij bijna spint. Het kost hem tijd, maar hij weet zijn tweede plek te behouden.

De baan lijkt op te drogen en Max en Ricciardo gaan naar binnen om te wisselen naar intermediate banden. Een slechte keus blijkt als even later de neerslag toeneemt. Tijdens de volgende safety car (Massa crasht in zijn laatste thuisrace) ziet Verstappen zich genoodzaakt terug te wisselen naar regenbanden. Hij keldert naar de zestiende plek en het is de opmaak voor de eerder beschreven briljante eindsprint.

Lewis Hamilton blijft de hele race onbedreigd aan de leiding rijden en pakt zijn eerste overwinning in Brazilië. Rosberg wordt tweede en daardoor verkleint het gat tussen de twee in het kampioenschap naar twaalf punten. Met nog één race te gaan heeft Rosberg de beste kaarten in handen, maar is een titel nog mogelijk voor Hamilton. Verstappen stijgt naar de vijfde plek in het kampioenschap op slechts vijf punten achterstand op Sebastian Vettel. De Nederlander kan dus in de laatste race nog vierde worden in de WK-stand.