Sexy beast! Jaguar toont volledig elektrische SUV

Ziet het er uit als een Jaguar? Absoluut. Is het een doordacht elektrisch design? Voor geen meter. Maar geen zorgen, deze I-Pace is nog slechts een concept. We zeggen het maar even, voor het geval u het nog niet gezien had aan de 23" wielen eronder..

Net zoals elke fabrikant die de elektroboot niet wil missen is ook Jaguar van plan met zijn eigen volledig elektrische auto op de markt te komen. Deze is echter niet morgen al klaar en dus wordt de consument alvast lekker gemaakt met een concept dat deze week op de Los Angeles Auto Show onthuld wordt. 

Net zoals concurrent Mercedes weet Jaguar dat een SUV-vorm the obvious choice is, en daarom werd het eerste elektroconcept de i-Pace. Lager en minder massief dan de F-Pace en dus eigenlijk een Crossover die het midden houdt tussen een Estate en een SUV. Voordat we er dieper op ingaan een stukje kritiek op het design: hoewel hij weer uitermate sexy en shagadelic is getekend ziet het ding er uit als een compleet conventionele auto. Niet dat we zeggen dat een EV nou per sé in alle opzichten radicaal anders moet zijn, maar waarom zou je in hemelsnaam een volledig elektrische auto een grille geven? 

Tuurlijk, het is een nekkendraaier, maar wij herkennen er op het eerste gezicht weinig elektrisch aan, met allerlei openingen aan de voorkant en een windvangende spoiler achterop het dak. Het lijkt er op dat designer Ian Callum het publiek zo rustig mogelijk wil voormasseren door ze eigenlijk gewoon een conventionele auto met het label 'elektrisch' voor te schotelen. En dat komt conservatief en eigenlijk gewoon lui over, zeker voor een model waarvan we binnen een jaar al de productieversie gaan zien.

Maar terug naar het concept. De I-Pace heeft een 90 kWh-accupakket dat de auto volgens de NEDC-theorie 500 kilometer ver brengt. Twee elektromotoren (voor en achter) leveren 400 pk en instant 700 Nm aan de 4,68 meter lange crossover. De Cd-coëfficient (luchtweerstand) bedraagt ondanks  de achterspoiler 0,29.

Het interieur is gelukkig een stuk vooruitstrevender dan de buitenkant, waarbij de trend van volledig digitaal en zo min mogelijk knoppen nog eens duidelijk naar voren komt.

Net zoals eigenlijk elke autofabrikant behalve Tesla en Porsche (120 kW en hoger) rekent Jaguar voor snelladen met gelijkstroom (DC) met 50 kW. Dat betekent dat je aan de snellader anderhalf uur moet wachten tot je i-Pace voor 80% vol zit, een onacceptabel lange tijd voor iedereen die een EV als gelijkwaardige vervanger voor zijn auto met verbrandingsmotor zoekt. Er wordt achter de schermen echter aan snellere laadstandaarden gewerkt, dus tegen de tijd dat er een productiemodel is kan de situatie weer heel anders zijn. Maar ga dan bij je concept uit van 150 kW (de snelheid waar in de nabije toekomst op wordt gemikt) zouden we zeggen...

Jaguar presenteert de productieversie van de i-Pace in 2017, in 2018 komt de auto op de markt. Wellicht zijn we wat overkritisch, maar we zien hier eigenlijk niets dat andere fabrikanten nog niet hebben gedaan. Aan de andere kant: dit is onvermijdelijk als je niet als eerste in de markt stapt, en als iets goed is is het goed. Bovendien: hoe meer mooi gestylede elektrische SUV/Crossovers op de markt, hoe beter. Want dat Jaguar van het eindproduct iets aantrekkelijkers kan maken dan Tesla's Model X, daar zijn we vrij zeker van.