Beste Aston-rijder, u heeft niet langer de sterkste Vanquish

Hoe gedistingeerd ze ook mogen zijn, we weten dat Aston Martin-kopers best statusgevoelig zijn. In dat licht is het nooit prettig als jouw merk een nieuwe topversie van je V12-coupé introduceert. De schoonheidsprijs wint deze Vanquish S echter niet.

Voordat we het uiterlijk bespreken: wat veranderde er onderhuids? De ooit 573 pk sterke V12 levert nu 600 nobele Britse rossen, evenveel als in de recente Zagato-speciaaltjes. Met de DB11 debuteert volgend jaar ook de nieuwe 5.2 V12 met dubbele turbo. Als u om de een of andere reden graag vasthoudt aan de atmosferische 5.9 V12, dan is dit wellicht uw laatste kans er eentje nieuw te scoren.

Naast meer oempf uit de twaalfcilinder werd de 8-traps automaat die er aan vast zit opnieuw gekalibreerd, voor snellere wisselingen van verzet. Ook vering, dempers en de anti-rollbar werden stugger afgesteld om de Vanquish S meer te laten zijn dan alleen 27 extra pk. 

Eigenlijk pakt het opwaardeerpakket helemaal niet zo lekker uit. De dikke dubbele spoilerkin doet de normaalgesproken mooi in het design geïncorporeerde grille raar afsteken, alsof deze er naderhand opgeplakt is. Weinig subtiel. Aan de achterkant wordt het er ook niet veel beter op. Waar een merk als Ferrari de kont van de 599 GTO veel fraaier deed onderscheiden van de GTB lukt dit Aston Martin met de Vanquish S niet. De quad-uitlaatpijpen en opzichtige diffuser in glanzend naakt carbon verstoren de eens elegant vloeiende lijnen aan de achterzijde.

Smaak is altijd subjectief, doch het aero package dat de traditiefabrikant uit Gaydon op de Vanquish zet mag van ons lekker in het schap blijven liggen. Desalniettemin zullen er ongetwijfeld klanten zijn die de coupé helemaal geweldig vinden, zij kunnen hem vanaf december laten leveren voor het equivalent van £199,950 in het VK, €262,950 in Duitsland of $312,950 als u in de VS woont. Natuurlijk, we hebben het hier nog steeds over de Vanquish, dus wijzen op onvolkomenheden is net net zoiets als een minpuntje van Doutzen Kroes of Adriana Lima aanstippen. De Vanquish S blijft in zijn algemeenheid een klasbak, doch het origineel kan meer bekoren.