Mazda maakt racen weer sexy met deze rode beauty

In een wereld waar vrijwel alle prototyperacers op elkaar lijken brengt Mazda een bijzonder sexy variant op het asfalt.

Op de L.A. Motor Show heeft Mazda een nieuwe racer aangekondigd waarvan volgend jaar twee exemplaren het circuit worden opgestuurd. Deze is voorzien van golvende lijnen, subtiele koplampjes en een bescheiden grilletje; het design van de Japanner zal ongetwijfeld efficiënt zijn, maar is ook oogstrelend mooi. Mooier dan zijn (haar?) McLaren-achtige koude naam 'RT24-P' in ieder geval, het had qua nomenclatuur net zo goed een asteroïde in het heelal kunnen zijn. De kleurencombinatie helpt uiteraard, want de minder vloeiende delen worden door de zwarte kleur de schaduw ingetrokken. 

Helaas krijgen we in Europa deze schoonheid niet op de circuits. Mazda gaat met de 600 pk sterke 2.0 viercilinder racen in de Amerikaanse IMSA-serie, vroeger bekend als de American Le Mans Series en de serie waarin ook de vandaag eerder voorbijgekomen Porsche 911 RSR zal uitkomen. Het gevolg is dat alleen yanks kunnen gaan genieten van deze netvliesverwennerij, onder andere in de 24 uur van Daytona. Hoewel de reglementen voor de IMSA dicht bij de LMP2-klasse van het WEC liggen, heeft Mazda geen geld/zin/capaciteit om ook daar de strijd aan te gaan. 

Toch blijven we -wellicht tegen beter weten in- stilletjes hopen op een rentree van Mazda  in de LMP1-klasse, waar door Audi's onvermijdelijke vertrek na dit jaar dringend behoefte is aan vers bloed. En dan bedoelen we niet zo'n opzichtige faal als van Nissan, maar een echte deelname die eer doet aan de 787B van alweer 25 jaar geleden. Met wankelmotor graag.