Zijn de Heeren eindelijk en waarlijk opgestaan? Is The Grand Tour zo goed als iedereen hoopte en hebben we al die tijd niet voor niets gewacht? Hier de eerste recensie van de eerste aflevering TGT ooit. Maar voordat u verder leest, check hieronder de openingsscène van The Grand Tour.
Londen. Grijs, regenachtig en het decor waartegen Jeremy Clarkson een gebouw uitloopt dat de BBC moet voorstellen. He's been sacked en op weg naar een taxi die hem naar het vliegveld en vandaar naar Los Angeles brengt. BAM, de eerste auto ooit in The Grand Tour: een Ford Mustang Rocket. En op een verlaten woestijnweg verschijnen er nog twee Mustangs naast de solitair rijdende Clarkson. Het zijn Hammond en May. Hartverwarmend.
Onbeschrijfelijk is wat er daarna gebeurt. Op een immense zoutvlakte voltrekt zich de openingsscène van The Grand Tour en die is niet minder dan Bijbels. We gaan niet eens proberen het in woorden te vatten, want wat een overweldiging en wat een schaal. Eenmaal op het podium in een drukbezocht midden van Californisch nergens, klinkt als een belofte: "We have poured everything we know, everything we care about, into this show".
Teaser. Episch. Tent. Korte uitleg over de show. Autosegment: McLaren P1, Porsche 918 Spyder en later "The Ferrari, The Ferrari". Magisch realistische beelden, perfecte soundtrack. "Welcome everbody, to the hypercar Holy Trinity." Wat volgt is minutenlange snelheidsporno met een circuit als set. Er gebeurt niets en alles. Er is een dragrace (alleen elektromotoren), maar wijs worden we niet. Daarvoor is het ook niet bedoeld, van een groot kunstwerk word je ook niet wijs, maar je wordt er wel volkomen door geabsorbeerd. Kijken is een soort masturbatie. We kijken naar de onmatige kwaliteit van dit alles en denken terug aan de tijd dat we hopeloos optimistisch baden dat het vernieuwde Top Gear enigszins te hakken zou kunnen zijn. Dat blijkt zo kansloos te zijn geweest als een petje dat hoopt op een snerpende V8 in zijn verlaagde Astra. Dit is gewoon van een andere orde. Er is geen mooiere fok jou tegen de BBC denkbaar.
Terug naar de tent voor een segment dat eigenlijk 'The News' is, maar vanwege rechtenkwestie niet zo mag heten en is omgedoopt tot 'Conversation Street'. Hardop lachen om het bizar belegen introfilmpje van bedenkelijke kwaliteit. We voorspellen alvast: hier gaat vaker mee gespoofd worden. Conversation Street bestaat uit één item: James is bekeurd voor een snelheidsovertreding. Gelach alom en omdat het sowieso een onzinsegment is, gewoon weer doorrr.
De boys hebben een eigen circuit! Huldiaal! Het is, zo wordt ons verteld in een hilarische introductie, het gevaarlijkste circuit in de wereld omdat het de vorm heeft van het ebolavirus. Vandaar ook 'Ebola Drome'. Gelukkig wordt er een benchmark neergezet door een Ferrari 488 (die door Ferrari niet getimed mag worden), gevolgd door een BMW M2 met 1:26,2. Er zijn wat meer auto's gepijnigd op het Ebola Drome, zo krijgen we te zien op een digitaal powerlap board, en daaruit blijkt dat de McLaren 650S met 1:17,9 voorlopig het snelst is.
Oh, er is trouwens ook een coureur bij wijze van Stig. NASCAR-anticommunist Mike Skinner. Dat werkt niet helemaal. Mogelijk dat hij later uit de show wordt geschreven, want zijn gevoel voor humor is te rauw voor de ontwikkelde ironie van het trio.
Verder met 'Celebrity Braincrash'. Wat betreft intro, idee en uitvoering is dit segment net zo lachwekkend belabberd als Conversation Street. In de woorden van James May: "Who is gonna say, I'm going to watch that new Amazon car show; Henry VIII's head explodes?" Het is te jammer om weg te geven wie de gast is en wat er gebeurt, maar het is kapotgrappig en innovatief tegelijk. Alleen wijven houden van talkshows en het celebrity-segment was ook in Top Gear altijd al de zwakste schakel. Dit moet je gewoon zien.
(Ok, we moeten het toch vertellen wegens TE grappig: Jeremy Renner is de eerste gast en maakt een geweldige entree. Hij springt met een parachute uit een vliegtuig boven de tent. Helaas gaat de parachute niet open, dus Jeremy Renner valt voor onze ogen te pletter. Vervolgens komt er een andere acteur uit de verte aanlopen ("yes, we do have a backup guest") en die wordt aangevallen door een slang. Ook dood bwhahahaha! Laatste hoop is Carol Vorderman, die toevallig in de buurt was, maar die wordt eveneens levenloos aangetroffen en wel in de TGT-tent. Dit is hoe je met celebritygezeik omgaat.)
Enfin, tijd voor serieuze zaken. Het is tijd voor een dragrace tussen de McLaren P1, de Porsche 918 en The Ferrari, The Ferrari. Zes dragraces. Twee winsten voor elke auto. Een dragrace vertelt niets over deze auto's, een lap wel. Welke is de snelste? Wat we in ieder geval weten is dat Jeremy zoveel vertrouwen heeft in de P1 dat hij de andere twee heeft toegezegd dat zij zijn huis mogen slopen indien de McLaren niet de snelste is.
Het verschil tussen de Ferrari en de Porsche bedraagt maar twee tiende seconden. De Ferrari deed het in 1:54,4, de Porsche in 1:54,2. En Jeremy's huis moet eraan geloven. De McLaren: 1:55,5. De ontploffing krijgen we deze aflevering niet te zien, maar is wel voltrokken. Deze eerste aflevering van The Grand Tour was echter al een bom genoeg.