Het is een raar gegeven: de afgelopen jaren werden enkele hardnekkige verkeersknooppunten aangepakt, kregen we veel meer asfalt (of in sommige gevallen: meer rijstroken op dezelfde hoeveelheid asfalt) en verdwenen files als sneeuw voor de zon. Natuurlijk: de afkoeling van de economie hielp ook een handje mee, maar iedereen behalve Milieudefensie was vooral blij dat er dankzij 4.000 kilometer aan extra rijbaan eindelijk weer doorgereden kon worden met afnames van de filedruk die rustig 50% bedroegen.
Flash-forward naar eind 2016, november. Het weer is ronduit ruk, en om de grafstemming bij de forens er nog wat meer in te krijgen staat heel Nederland plotsklaps weer vast. De drie drukste avondspitsen van het jaar komen allemaal op het conto van november:
Hebben we met z'n allen weer mooi geflikt: deze avondspits haalt de bronzen plak. Bijna 500 (!) kilometer file #filekoning pic.twitter.com/MLprEFlW9Z
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) November 17, 2016
Overigens spreekt de ANWB structureel over zo'n 400 kilometer meer file, maar dit kan te maken hebben met de gekozen definitie (snelwegfile vs totaalfiles op snelweg én N-wegen). Over één ding zijn de filewatchers het in ieder geval eens: het wordt de komende tijd niet veel beter. Een logische oorzaak hiervoor lijkt de vroeg intredende duisternis en algeheel pleuris-pokke-pestweer, het feit dat we nog steeds allemaal tegelijk op de weg willen/moeten zijn, maar ook het vermoeden dat iedereen plotsklaps weer in de auto stapt na het zien van een stukje vrij asfalt.
Dit laatste onderschrijft mooi onze conclusie van eerder deze week: we zijn gek op onze auto, en stappen alleen in het OV als het betreden van de weg gelijkstaat aan het oplopen van een terminale ziekte. Al die mensen die de laatste jaren eigenlijk veel liever in de auto zaten maar toch het OV namen stappen nu weer in hun lieveling waardoor het verkeer in de hele Randstad weer muurvast komt te staan, zo lijkt het. Andere potentiële oorzaken: sommige mensen die voorheen werkloos en werkeloos thuis zaten hebben nu weer een baan en gebruiken hun auto hiervoor, zo meent het VID dat in de Telegraaf mag leeglopen over de plotselinge opleving van de verkeersellende. En passant krijgt wegbeheerder Rijkswaterstaat een dikke sneer voor het weghalen van verkeerscamera's waardoor opstoppingen nu later in de gaten lopen.
Helder is in ieder geval dat de automobilist wordt voorgemasseerd voor weer meer file-uren, tenzij we eindelijk eens een flexibel systeem kunnen verzinnen dat de verkeersdruk meer spreidt gedurende een dag. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en dus horen we vanuit de moerassen der geschiedenis overal weer het woordje 'kilometerheffing' opborrelen. Het waren een paar mooie jaren waarin we zelfs in de spits nog redelijk konden doorrijden, maar aan alles komt een eind. Het wordt weer vaak achter aansluiten de komende tijd.