Reorganisatiegolf: 30.000 banen weg bij Volkswagen

Het door dieselgate aangeslagen Volkswagen gaat in zijn personeelsbestand snijden. Wereldwijd verdwijnen 30.000 banen bij het kernmerk VW, waarvan 23.000 in Duitsland. Hierover is met de ondernemingsraad een akkoord bereikt.

Dat Volkswagen het mes in zijn personeelsbestand zet komt niet als een totale verrassing. Al voor dieselgate had toenmalig topman Winterkorn het plan om tot 10% aan kosten te besparen. Het dieselgate-schandaal en de hierop volgende andere inrichting van de toekomstvisie (met een sterke nadruk op elektrisch) zijn hooguit een handige katalysator geweest in het verdwijnen van de arbeidsplaatsen.

Volkswagen geeft om 09:30 een persconferentie over de reorganisatie, maar het tijdschrift Handelsblatt kreeg er eerder lucht van. Volgens de fabrikant zullen de banen voornamelijk verdwijnen via natuurlijk verloop en zijn gedwongen ontslagen niet aan de orde. Wereldwijd heeft VAG 624.000 mensen in dienst, waarvan 282.000 in Duitsland. Er verdwijnt dus een kleine 5% van de banen.

Update. In de persconferentie is bovenstaand verhaal bevestigd. Eerder werd melding gemaakt van 20.000 banen in Duitsland, dit zijn er 23.000. De overige 7 duizend verdwijnen vooral in Latijns-Amerika.