Waar begon de weg van Top Gear naar The Grand Tour?

We weten nu dat The Grand Tour de overtreffende trap der autominnerij is. Maar hoe kwam het ook alweer? Ach, zoals met alles tegenwoordig is het gewoon de schuld van wit racisme.

Top Gear was al jaren mikpunt van hoon en spot door het fatsoenlijke smaldeel der kijkers. Nou ja, niet dat die mensen ooit keken, ze hadden alleen een lucratieve kwetsuur als de Daily Mail bedacht dat er een relletje in een aflevering stak. Deze perfide huilstruiken hebben Top Gear uiteindelijk kapotgemaakt. Politieke correctheid heeft vooral Clarkson kapotgemaakt.

Richard Hammond zei eens dat Clarkson leed onder een uiterst losse connectie tussen mond en brein. Het is precies andersom: de connectie is direct, ongelooflijk direct. Daarom kon Clarkson ook rustig zeggen dat Hitler de hoofdontwerper van Porsche was, maar wee je gebeente als je iets zou zeggen over niet-blanken. Dan is de ebola aan. Die zieke dubbele standaard heeft Top Gear, Clarkson, Hammond en May omvergeworpen.

Zodra Top Gear in een uitheemsch hell hole was, kon enkel nog het evangelie van eindeloos prijzen gezongen worden. Duitsers mag je kapotmaken zoveel je wilt, maar och man, als mensen eenmaal een kleurtje hebben is ieder negatief oordeel een vorm racisme. Over bunkerhard racisme gesproken. Zo kreeg de BBC bijvoorbeeld bakken met klachten omdat Top Gear de duivels slechte weggebruikers in India bekritiseerde. Mag niet!

In Myanmar - 'Burma' voor hen die de vertaalslag van Rhodesia naar Zimbabwe niet hebben gemaakt - ging het echter pas echt mis. Daar werd een brug gebouwd, uiteraard over 'the river kok'. Die brug was geometrisch imperfect. En er liep een man van Aziatische afkomst overheen. De brug leed dus onder een 'slope', een raksistische aanduiding voor Aziaten. Echt, we couldn't care less. Je noemt Nederlanders lekker 'kaaskoppen', streepjes-NL'ers 'bontkraagjes' en Aziaten 'Ping Ping' of 'slopes'. OMG, who the hell cares?

Nou ja, professionele linkse huilstruiken dus. En de BBC is ultragevoelig voor professionele linkse huilstruiken. Want staatsomroep. Producer Andy Wilman voelde zich na het na het slope-incident gedwongen om een soort vage excuses te maken. Dat deed hij onhandig. Hij had moeten zeggen: jullie vinden een grap over iemands afkomst racisme? Prima, dan is Top Gear racistisch. Houd je adem in terwijl je wacht of wij fucks geven.

Vanaf Burma werd alles erger. Clarkson zou 'nigger' hebben gezegd en Palestijnse kindjes slachten voor in zijn soep. Alles wat daarna kwam, zou ontslag betekenen. En toen was er een producer die suboptimaal eten regelde, waarop Clarkson als een doorgesnoven gek reageerde. En toen was de acta fabula.

En toen kwam The Grand Tour. And oh, how we mocked.