Verzekeraars willen je auto uitlezen

Vergeet al je slechte smoesjes, want in de toekomst Big Brotheren verzekeraars je leugentjes helemaal kapot.

De moderne vierwieler houdt meer gegevens bij dan de gemiddelde dictatuur en met de komst van de autonoom rijdende auto verandert het beekje data dat door het voertuig stroomt al snel in een Orwelliaanse tsunami. Die eentjes en nulletjes zijn enorm waardevol voor verzekeraars die zich afvragen of een incident inderdaad is verlopen zoals op het overmatig positief ingevulde schadeformulier staat.

Britse verzekeraars lobbyen daarom nu alvast voor het recht om voertuigen uit te lezen na een ongeluk met een zelfrijdende auto om te kunnen bepalen waar de schuld ligt. Was de autopilot (of hoe die systemen in de toekomst gaan heten) wel ingeschakeld? En zat er wel iemand op de bestuurdersstoel? De premiepotters willen het dolgraag weten voordat ze onnodig moeten uitbetalen.

Om een fatsoenlijk beeld van het ongeluk te krijgen, willen de verzekeraars de data van 30 seconden voor tot 15 seconden na het ongeval krijgen. Op die manier hopen de deukendokkers sneller te kunnen bepalen of de schuld bij de bestuurder of de zelfrijdende auto ligt.

Momenteel is de bestuurder altijd verantwoordelijk voor zijn auto, ook als er een automatische piloot is ingeschakeld. In de nabije toekomst is het echter niet ondenkbaar dat de bestuurder achter zijn laptop duikt, terwijl de auto het rijden voor zijn rekening neemt. Daarvoor moet wel duidelijk zijn wie verantwoordelijk is bij een ongeluk en de verzekeraars breken momenteel hun hoofden over een oplossing.

Het gekibbel over de verantwoordelijkheid bij een crash is het grootste obstakel voor de komst van zelfrijdende auto's. De techniek is er en gezien de schadecijfers is het merendeel van de bestuurders er ook wel aan toe. Als een bevoegdheid tot uitlezen nodig is voor verzekeraars om autonome voertuigen te accepteren, dan is dat een offer dat we graag maken. Zolang het maar wel alleen bij een ongeluk gebeurt, want een wereld waar verzekeraars realtime ons rijgedrag analyseren is ons iets te 1984.