Ook na invoeren tol gratis door Duitsland

Mensen die principieel tegen tol betalen zijn kunnen ook na het invoeren van de Duitse PKW-Maut als vanouds zonder een cent te betalen door de BRD. Een deel van de credits hiervoor wordt door verkeersministerin Melanie Schultz opgestreken.

Vanzelfsprekend zit bij bovenstaande een klein addertje onder het gras: u kunt zonder vignet geen gebruik meer maken van de snelwegen, dus de reis door Duitsland gaat aanzienlijk langer duren. Kost je een halve dag extra, maar je bespaart er wel mooi even een eurootje of vijf mee. Dat scheelt. 

Aanvankelijk voorzag het plan van de Duitse tol op personenwagens (precieze datum van invoering: onbekend) in een vignet voor zowel snelwegen als autowegen, maar doordat buitenlandse verkeersministers van de buurlanden zich bij Duitsland hard hebben gemaakt voor een tegemoetkoming voor inwoners van de grensstreken wordt de vignetplicht op autowegen voor buitenlandse auto's afgeschaft. Duitsers moeten ook daar gewoon betalen.

Waarschijnlijk is deze kleine ombuiging van de regels een slim dealtje van de Duitsers. Door te zeggen 'wij creëren voor buitenlanders een andere regelset' hopen ze hun eigen uitzondering dat de Duitser via een verlaagde wegenbelasting voor het vignet gecompenseerd wordt er door te drukken. Iets waartegen Europa zich altijd sterk verzette, maar waarvoor het uiteindelijk waarschijnlijk gewoon door de knietjes gaat. Je zegt niet zo makkelijk 'nee' tegen de met afstand sterkste persoon uit je groep. 

Bovenstaande wordt duidelijk uit een reactie van minister Schultz op Kamervragen. Hierbij is één van haar antwoorden noemenswaardig: "In het Kentekenreglement is opgenomen, dat de RDW op verzoek gegevens verstrekt aan buitenlandse bevoegde autoriteiten voor doeleinden in de taakuitoefening van die overheden. Hieronder valt ook de handhaving van heffingen inzake het gebruik van de weg (artikel 8a). Die gegevens kunnen daarmee gebruikt worden voor de mogelijke toekomstige handhaving van een ingevoerd Duits tolvignet." Kort samengevat: mensen die toch zonder vignet door Duitsland rijden kunnen door medewerking van de RDW rekenen op een Duitse flip op hun deurmat. Maar dat had waarschijnlijk niemand verbaasd.

Voorlopig lijken er nog geen Nederlandse plannen te zijn voor het beprijzen van onze autosnelwegen, waarmee we zo ongeveer het laatste Europese land zijn dat geen tol heft of wil heffen. Misschien maar goed ook, met de mate waarin ons snelwegnetwerk plotseling weer dichtslibt zou dat in veel gevallen neerkomen op betalen om stil te staan.