Er wordt vaak gezegd dat Duitse humor niet echt bestaat. Wij voeren mensen als Rudi Carrell af naar het oosten omdat we zelfs in tijden van kutgrappen niet om hem konden lachen. Maar de Duitser heeft wel degelijk humor. Sterker nog, de Duitser is zelfs bedreven in de hoogste vorm van humor: ironie. Dat weten wij door meneer Adolf Hitler.
Hitler werd in zijn tijd voor een briljante strateeg gehouden. In het bijzonder door hemzelf. In de Führerbunker hing boven zijn bureau een schilderij van een waarlijk sublieme strateeg, Friedrich der Grosse. Der alte Friz was een meester in het oprollen van legers door dit trucje. A. H. te D. vergeleek zichzelf graag met hem. Dat is onfortuinlijk en uiteindelijk een van de voornaamste redenen waarom de nazi's de Tweede Wereldoorlog hebben verloren. Hitler was niet alleen opperbevelhebber, maar ook een lul die zelden of nooit naar militair advies luisterde. Dat wordt pijnlijk duidelijk bij Stalingrad; beter hadden de Duitse troepen zich op de zuidelijker gelegen olievelden gestort. Maar ja, Hitler en luisteren naar zijn generaals.
Een ander punt waarop die ongeïnformeerde eigenwijsheid kwam bovendrijven, was zijn vaste geloof in die ene militaire machine die de overwinning domweg noodzakelijk maakte. De nazi's testten tal van dit soort apparaten. Hitler was in het bijzonder gecharmeerd van superkanonnen en supertanks - hij had de ballen verstand van marine en luchtmacht. Dat was een vrij oude Duitse hobby die we al eerder zagen in de Eerste Wereldoorlog. De naam 'Dicke Bertha' doet vast wel een belletje rinkelen.
Hitler leed aan dezelfde ziekte met tanks. Eigenlijk was het Duitse oorlogsmateriaal op maar één vlak duidelijk superieur aan dat van de Geallieerden: tanks. Waarom ze de oorlog dan niet hebben gewonnen? Nou ja, je kunt niet zo vreselijk veel Königstigers (misverstand rechtzettend: dit is Duits voor 'Bengaalse tijger', niet 'koningstijger' of iets dergelijks) bouwen. Dus ook al maakt een Sherman geen kans tegen een Königstiger, van die eerste werden er bijna vijftigduizend gebouwd, van de Königstiger nog geen vijfhonderd.
Goed, beslissend-winnend oorlogstuig, superzware tanks en Duitse humors: wij hebben het genoegen u de Panzerkampfwagen VIII te presenteren, bijgenaamd 'Maus'. Ja, permissie te lachen, want dat is een rare bijnaam voor de zwaarste volledig gepantserde tank aller tijden. De Maus weegt 188 ton en werd ontworpen door niemand minder dan Ferdinand Porsche. Het ontwerp was, wederom op aandringen van Hitler, echt wanstaltig slecht.
Het idee was dat de Maus door geen enkel projectiel tot staan gebracht kon worden en aldus een gat kon slaan in vijandelijke linies. Geen gekke gedachte, want het pantser van de Maus was tot 240 mm dik. Dat maakt het apparaat een rijdende bunker van ongeveer tien bij vier.
Hoewel, rijdend, dat is misschien wat veel gezegd. Doordat het gevaarte zo immens veel woog, kon het de meeste bruggen niet oversteken. Daarom moest het rivieren doorwaden, maar de dieselelektrische motoren (1750 pk) functioneerden niet als het ding onder water kwam. Wat betekende dat een andere Maus op de oever via een kabel stroom moest leveren om zijn gepantserde broeder van zijn plek te krijgen. Allemaal zo geavanceerd als modder. Op de weg had de Maus een actieradius van 160 kilometer, maar als je dat wilde halen, was de topsnelheid van 22 kilometer per uur niet meer haalbaar. Dat klinkt al tamelijk matig, maar dan moet u weten dat de Maus beschikte over een dieseltank van maar liefst 2700 liter.
Er zijn helaas maar twee Panzerkampwagens van dit type gebouwd. Of eigenlijk is er maar één gebouwd. Toen de Sovjets oprukten, was een van de twee nog niet voltooid. Ze hebben alleen actie gezien toen ze de fabriek uitreden om uit de handen van de Sovjets te blijven. Eén is er vernietigd en het enige bewaard gebleven exemplaar staat nu in een Russisch museum. Dit is dus wat er gebeurt als domme dictators niet luisteren, dan worden dingen kansloos, log, onhandig en onwinnend.