Al op jonge leeftijd word je in Nederland met verkeersregeltjes gedrild. Geen slechte zaak, want wie zich al vanaf een paar jaar oud op de fiets tussen de auto's begeeft moet wel weten hoe het verkeer geregeld is. Of in ieder geval de basis zoals 'rechts gaat voor' en 'rood betekent stoppen'. Op kruispunten die niet met verkeerslichten geregeld zijn gaat het bij ons weten ook gewoon meestal goed, maar hier komt het eigenaardige: haal mensen op een bepaalde locatie uit hun dagelijkse routine en ze veranderen plots van 'hoogopgeleid en op weg naar een verantwoordelijke baan' in 'totale lemming die maar tegen een muur op blijft wandelen als hij niet anders gestuurd wordt'. Hoogst curieus.
We hebben het hier natuurlijk over het Rotterdamse experiment waarbij alle lichten op een druk kruispunt tegelijkertijd op groen werden gezet (lumineus ideetje van Pvd66A dat ze opdeden tijdens een 48-daagse studiereis naar Uganda). Belangrijke nuance: gelukkig waren het fietserslichten dus de schade viel met slechts een kapot wiel nog te overzien.
Daar waar men met iets minder met regeltjes wordt opgevoed, zoals in de zandbak van Egypte of eigenlijk elk willekeurig ander Afrikaans land (voor zover nog niet overgenomen door robots), werkt het tegelijkertijd laten kruisen bijna altijd zonder ongelukken, maar in Nederland? Fat chance. Terwijl het op zich niet zo moeilijk is: rechts gaat voor tenzij je op een voorrangsweg rijdt en verkeer van rechts een paar vette haaientanden heeft. Het is geen raketwetenschap en bovendien zijn er tal van steden die precies dit systeem (alle fietsers tegelijk groen) hanteren, zoals Enschede bijvoorbeeld. Waarom het dan in Rotterdam niet kan is ons een groot raadsel. Hoewel: heeft u dat begeleidende bord gezien? Eer je dat gelezen hebt rij je al ergens in Berkel en Rodenrijs.
Laat het een mooi lesje nederigheid zijn. In al onze verhevenheid boven plekken waar het viezer en zanderiger is dan hier zijn wij nog niet in staat om een normaal kruispunt te navigeren zonder helemaal Die Hard 4.0 op elkaar te gaan. En zij wel. We sluiten af met een mooie memberberry uit 1937, als kleine retro-opfrisser voor uw verkeersregelskennis: