Ford presenteert de gloednieuwe Fiesta

Pak het vergrootglas er maar bij, want Ford heeft de Fiesta vernieuwd. Het gebrek aan veranderingen doet vermoeden dat het om een matig uitgevoerde facelift gaat, maar dit is toch echt een gloednieuw model.

De Fiesta is een succesnummertje voor Ford, dus daar willen ze vooral niet te veel aan veranderen. We maken weliswaar kennis met een compleet nieuwe generatie, maar voor de uiterlijke wijzigingen moet je daarbij goed zoeken.

Ford heeft de koplampjes iets aangepast, waardoor deze minder ver doorlopen in de motorkap. Ook de voorbumper is nieuw, waarbij de mistlampen in kleinere luchtgaten zitten en de onderste grille de vorm van een trapezoïde heeft gekregen.

Wel nieuw is het feit dat de Fiesta vanaf nu in vier smaakjes komt. Je kan kiezen uit de gewone Fiesta Titanium, de sportievere Fiesta ST-Line, de luxere Fiesta Vignale en de Fiesta Active crossover. Die laatste moet een soort offroad vibe krijgen door kunststof omlijsting van de wielkasten, dakrails en meer van dat soort SUV-achtige elementen zonder een SUV te zijn. 

Op het gebied van de motoren verandert er weinig, maar Ford heeft wel zijn compacte 1,0 liter driecilinder aangepakt. De fabrikant heeft het voor elkaar gekregen om één van de kleinste krachtbronnen op de markt van cilinderuitschakeling te voorzien. 

Deze techniek wordt over het algemeen toegepast bij grote blokken zoals V8, V10 en V12's om het verbruik bij rustig rijgedrag in te perken. Ford levert het nu ook op de driecilinder, waarbij er een cilinder wordt uitgeschakeld als de auto weinig vermogen nodig heeft en zodoende dus minder brandstof verbruikt. De autobouwer claimt dat het systeem binnen 14 milliseconden wordt in- of uitgeschakeld en dat de bestuurder er vrijwel niets van merkt.