'Formule 1 in 2019 terug in Nederland'

Zandvoort? Where the f*ck is Zandvoort? Almere is dé plek waar de Formule 1-droom van Nederland gaat herleven, als het aan de mannen van Race Park Almere ligt. In 2019 moet de eerste Grand Prix van Nederland sinds 1985 een feit zijn.

Het is een mooie illustratie van de tijdsgeest: Max Verstappen is zowel in Nederland als daarbuiten heet als een oven, maar tegelijkertijd gaat wel de ene na de andere Europese GP kopje onder. 'Doe er wat aan!' moeten de mensen achter Race Park Almere gedacht hebben toen ze met een plan voor een ruim 5 km lang circuit in de polder tussen Almere en Zeewolde kwamen, uiteraard omgeven door dikke geluidswallen tegen zure polder-zeurNIMBY's. We geven het idee een grote kans, want iedereen weet dat er nog nooit een onrealistisch plan uit de omgeving van Zeewolde is opgestegen.

Op een oppervlakte van 150 hectare moet het circuit - dat met 3 snelwegen in de buurt een miljoen keer beter ontsloten is dan Zandvoort - plaats bieden aan liefst 178.000 toeschouwers. Omdat je het met slechts één drukbezocht raceweekend niet gaat redden hebben de dagdromers met €-tekens in de ogen grootse plannen: "Naast het GP circuit is Race Park Almere een paradijs voor alle speedfreaks want ook de CIK-FIA world championship karting, de MXGP world championship motocross, de WRX world championship rallycross en het IJSBA world championship jet ski zullen jaarlijks te bewonderen zijn.(vergeten we de Formule E niet? red.)" Vanzelfsprekend ontbreekt het op het terrein niet aan helipads en VIP-tribunes voor de jetset, want Almere heeft tal van wereldsterren: Ali B., Raymzter, en André Hazes jr., om er maar een paar te noemen.

You had us at 'de Formula 1 Grand Prix of the Netherlands vanaf 2019'. We zouden vooraf wel even kijken naar wat er precies mis ging in Turkije, Zuid-Korea en India, waar ooit een F1 werd gehouden, maar nu niet meer. Het nieuw te bouwen circuit, dat Assen en Zandvoort gaat wegblazen, moet voor 80 fulltime en 400 part-time banen gaan zorgen. 

Grote vraag is alleen: waarom niet het bestaande circuit van Assen ombouwen? Het Drentse circuit organiseert al elk jaar een MotoGP en heeft tevens ervaring  met open wheel racing vanuit het  inmiddels uitgestorven A1 GP-concept. De bedenkers kunnen vast een antwoord geven op de vraag waarom we in de polder van Nederland geluidsnormenland toch iets geheel nieuws moeten gaan bouwen.