Uber moet dokken voor overtreden taxiwet

De strijd tussen Uber en de wetgevende macht is een kat-en-muisspel zonder einde. Deze keer moet Uber incasseren, want het bedrijf krijgt een flinke boete gepresenteerd.

De taxiservices die geen taxiservices is moet 650.000 euro betalen van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Uber zou volgens de inspectie illegale constructies onder taxichauffeurs mogelijk maken. Het ging om een systeem waarbij de chauffeurs zonder vergunning konden rijden met de vergunning van een ander. "Dit is illegaal en dat had Uber kunnen weten", concludeert een woordvoerder van de ILT. De boete is overigens niet helemaal nieuw. De dienst waarbij de chauffeurs wel blij lijken met hun klanten kreeg eerder al een boete van een miljoen euro voor de afdeling UberPop. De chauffeurs daarvan reden zonder vergunning en dat mocht niet van strak gereguleerde, maar toch falende, taxibranche. De eerste 350.000 euro's daarvan werden direct betaald en de overige zesenhalve ton waren voorwaardelijk. Omdat de ILT oordeelt dat de buitendedoosdenkers van Uber wederom de taxiwet hebben overtreden, willen ze dat tweede deel nu ook innen. 

Uber kijkt ondertussen niet op van een rechtszaakje of onderzoekje meer of minder. Vanaf de start van het bedrijf is de weerstand vanuit de gevestigde taxiorder groot. Als de advocaten van Uber per uur worden betaald, dan snappen wij wel waarom het zo goed gaat met Ferrari, Lamborghini en McLaren. 

Momenteel ligt het bedrijf onder vuur bij het Europese Hof van Justitie. Die gaat beoordelen of een Uber valt onder de online dienstverleners of de transportbedrijven. Mochten de rechters dat laatste concluderen, dan moet de taxiloze taxiservice zich in Europa ook aan de regels van de branche gaan houden en dat kan het complete model van het bedrijf verpesten. Gelukkig draaien de bureaucratische raderen langzaam en is tot nu toe alleen een eerste hoorzetting aan bod gekomen. Een uitspraak wordt niet voor maart verwacht, al is de kans groot dat het alleen maar verder uitloopt. Voorlopig kunnen we dus nog gewoon een Ubertje blijven pakken.