Gerechtigheid! Formule 1 wil eerlijker straffen

De organisatie van de Formule 1 is het gezeur over willekeur bij de stewards zat. Volgend seizoen moeten de straffen consequenter worden uitgedeeld, alleen de FIA is er nog niet over uit hoe.

Zoals gebruikelijk gaan veranderingen in de koningsklasse van de autosport tergend langzaam. De FIA vergadert namelijk niet in een leeg zaaltje van hun hoofdkantoor, maar komt voor dergelijke besprekingen bijeen in congreszalen van prijzige hotels in alle uithoeken van de wereld, zodat ze tussen een luxe lunch en een uitgebreid diner even kort kunnen babbelen over de F1. 

Dat resulteert erin dat ze tijdens de meeting in Wenen (uitstekende wildgerechten!) alleen hebben besloten dat er ruimte is voor verbeteringen bij het uitdelen van straffen. No shit, Sherlocks!

Gelukkig zijn er wel wat plannen besproken. Een van de ideeën is dat de stewards tijdens het seizoen regelmatig met elkaar om de tafel gaan zitten om de gemaakte beslissingen te analyseren. Ook dit lijkt ons een erg voor de hand liggende optie en we zijn eigenlijk verbaasd dat dit nog niet gebeurd. Voetbalteams uit de kelderklasse met twee moeders langs de zijlijn analyseren zelfs hun wedstrijd, dan mag je toch hopen dat de scheidsrechters van een sport met honderden miljoenen kijkers dat ook doet. Verdomme F1, doe eens professioneel! 

De stewards laten ook weten dat ze met de FIA gaan kijken hoe ze de wetten in het enorme regelboek van de sport kunnen verduidelijken. Neem bijvoorbeeld het gezeur over track limits, waarbij in het reglement staat dat je terug op de baan mag komen zolang het veilig is en het "geen blijvend voordeel" oplevert. Dat 'blijvend' is nogal subjectief en dat leidt dan weer tot situaties zoals in Mexico waar Lewis Hamilton geen straf kreeg voor het afsnijden van de eerste bocht en Max Verstappen later wel. 

Overigens hebben de stewarts ook een andere oplossing voor dit probleem. Ze zien het liefst dat de circuits worden aangepast, zodat coureurs überhaupt geen voordeel kunnen halen uit het afsnijden van een bocht. "Er zijn nu elf of twaalf bochten in het kampioenschap waar er potentieel winst valt te halen door de bocht af te snijden", legt hoofdstewart Garry Connelly uit. "Er kunnen maatregelen genomen worden waardoor dit niet meer voorkom, zoals bij Monza waar het extra tijd kost als je de eerst bocht mist. Het maakt het voor de stewarts veel makkelijker als de straf al op de baan wordt uitgedeeld."