'Verkeersdrempels vermoorden 25.000 mensen per jaar'

Sluipmoordenaars zijn het, die verkeersdrempels. Liggen maar de hele dag verdekt opgesteld in hun straatstenencamouflage om ongemerkt enorm veel slachtoffers te maken. Althans, dat beweren Britse onderzoekers.

Het is een beproefde methode van menig milieulievend actieclubje. Neem een verkeersonderdeel dat je niet aanstaat, hang daar een volkomen willekeurig en niet verifiëren aantal doden aan en stuur maar uit dat dreigende persbericht. De huidige maatschappij is onderbewust geïndoctrineerd met het idee dat iedere dood is te voorkomen en daarom grijpen dergelijke onheilspellende koppen massaal de aandacht. Wie wil er nu niet 25.000 mensenlevens per jaar redden?

Laten we eerst eens kijken naar de claim: verkeersdrempels zijn verantwoordelijk voor de dood van 25.000 mensen per jaar. Is dit omdat ze als lanceerplatform dienen voor hardrijders die zo ongewild zichzelf om een lantaarnpaal vouwen? Of zijn het mensen die hun nek breken als ze te hard over de hobbels rijden en hun hoofd dubbelvouwen tegen het dak van de auto? Geen van beide, want de aangehaalde oorzaak is een stuk subtieler. Het remmen en optrekken bij een verkeersdrempel zorgt voor extra brandstofverbruik en dus voor meer uitlaatgassen en dat zorgt voor een slechtere luchtkwaliteit, waardoor mensen blijkbaar massaal het loodje leggen.

De claim komt van het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) dat heeft geconcludeerd dat hard afremmen en stevig optrekken voor meer uitstoot zorgt en dat is slecht, want uitlaatgassen zorgen jaarlijks voor die 25.000 doden in Groot-Brittannië. Nou ja, niet direct, maar er overlijden wel 25.000 mensen waarvan de dood mogelijk, als je je best doet, gelinkt kan worden aan luchtverontreiniging. Goed genoeg voor dergelijke instituten. 

De oplossing voor alles is geleidelijk rijden. En wat verpest een vloeiende gang over de weg nu meer dan die vermaledijde verkeersdrempels? Juist, dood aan de drempels! Daarnaast adviseert NICE sowieso om minder hard op te trekken en de motor uit te zetten als je langere tijd stilstaat. Kort samengevat: iedereen moet rijden als een stel bejaarden om een stel bejaarden te redden. 

En dat brengt ons bij het grote probleem van al deze wereldverbeteraars: er is geen oplossing. Die verkeersdrempels liggen er ook omdat een ander instituut heeft geclaimd dat hardrijders verantwoordelijk zijn voor een x aantal verkeersdoden per jaar en een derde onderzoeksbureau heeft geconcludeerd dat een maximumsnelheid niet voldoende is om hardrijders tegen te gaan en dat alleen dergelijke puisten in het wegdek de moordende snelheidsmaniak kunnen stoppen. 

Drempels weghalen of drempels laten liggen; het is kiezen tussen twee kwaden. Je kan blijkbaar toch niet iedereen redden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f673a7b7350b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });