Waarom krijgt Bugatti zijn Chiron niet uitverkocht?

Wat is het toch met Bugatti en niet kunnen verkopen van hun hypercar? Waar concurrenten hun miljoenen euro's kostende speeltje al uitverkopen voordat het doek eraf gaat, blijven de Fransen met een slechts half gevuld orderboek zitten.

Pas 220 van de uiteindelijk 500 Chirons zijn al besteld in de negen maanden na de onthulling van de hypercar. Dat betekent dat Bugatti nog 280 exemplaren moet zien te slijten en dat zal niet makkelijk zijn met een prijskaartje van 2,4 miljoen euro per stuk. Daar komt nog bij dat de liefhebbers van het merk, de Perridons van deze wereld, hun bestelling al hebben geplaatst. De relatief makkelijke klanten die niet overtuigd hoeven te worden zijn dus al binnen en het vanaf nu wordt het dus moeilijker om nieuwe miljonairs over te halen. 

In maart start Bugatti met proefritten voor potentiële klanten en daarmee hoopt het merk de overgebleven modellen snel te verkopen. Het feit blijft dat in vergelijking met concurrenten de verkoop bijzonder langzaam verloopt. We bekijken een aantal mogelijke redenen. 

Ja, de enorme W16 is machtige motor en de bijbehorende prestatiecijfers zijn indrukwekkend. Maar in de tijd van hybride hypercars is de benzineslurper in de Chiron antiek. Het is een geavanceerde manier van het verbranden van benzine, maar we weten niet of dat nog genoeg is in het elektronische tijdperk. Ook het uiterlijk is eerder traditioneel dan baanbrekend. De Aston Martin AM-RB 001 gebruikt weliswaar ook geen hybride techniek, maar verpakt zijn traditionele machinerie wel in een model dat nog het meeste wegheeft van de Uber van ET. 

Bugatti is een enorm oud merk, maar wel één dat lang van het toneel is verdwenen. Voor zijn geschiedenis moet het merk terug naar vooroorlogse tijden, toen auto's op grote zeepkisten leken en coureurs achter het stuur zaten waarvan nu niemand meer gehoord heeft. Dat spreekt minder aan dan merken die kunnen teren op een naoorlogse historie met de bijna erotisch gevormde bolides uit de jaren 60 en de recente racehelden die nog vers in het geheugen zitten. 

Je bent meestal geen multimiljonair geworden als je de financiën niet scherp in de gaten houdt. Dus reken maar dat de klanten van Bugatti sterk aan hun portemonnee denken. Daarbij is de aanschafprijs van 2,4 miljoen euro (toch het dubbele van een nieuwe LaFerrari) nog niet eens het grootste probleem. De Veyron had ook last van gigantisch hoge onderhoudskosten. Een setje nieuwe banden? Ruim 30.000 dollar! Of 120.000 dollar als je ook de velgen vervangt. De olie vervangen? Nog eens 20.000 dollar! Oftewel, de supercar is een zwart gat voor geld. Bugatti claimt dat de onderhoudskosten voor de Chiron een stuk lager zijn, maar de Veyron heeft het imago verpest. Gebruikerservaringen van Chiron-kopers kunnen dat veranderen, maar het zal nog wel even duren voordat die binnen zijn. 

Daarnaast is er het grote probleem van de restwaarde. We hebben al meermaals geschreven over de immer stijgende waardes van de LaFerrari, Porsche 918 en McLaren P1. Deze modellen zijn binnen no time uitverkocht en de liefhebbers die achter het net visten gaan de tweedehands markt op om alsnog een exemplaar te bemachtigen tegen een forse meerprijs. Dat maakt deze auto's een uitstekende investering. De Bugatti? Niet echt. Hoewel een speciale uitvoering nog boven de twee miljoen uitkomt, heb je een normale Veyron al voor iets meer dan een miljoen euro. De originele koper maakt dus een miljoen euro verlies op de auto (onderhoud nog niet eens meegerekend). Aangezien de Chiron nog lang niet uitverkocht is, verwachten we dat ook die restwaarde zal kelderen en dat maakt een Bugatti een slechte investering. 

Genoeg redenen om niet voor een Chiron te kiezen dus, maar gelukkig heeft de auto ook zijn pluspunten. Je koopt tenslotte de snelste productieauto ter wereld en dat blijft verleidelijk in een wereldje waar alleen het beste van het beste goed genoeg is. 

Bugatti heeft ook nog de tijd om de overige 280 Chirons aan de man te brengen. Het merk wil de productie over de komende acht jaar spreiden. Momenteel is er één exemplaar afgegeven aan een klant in het Midden-Oosten en begin volgend jaar moet de levering van de rest op gang komen. Bugatti zal dan gemiddeld iets meer dan vijf auto's per maand leveren, waarbij eigenaren van een Veyron voorrang krijgen.