Grand Tour maakt migrantenverstopgrapje, iedereen PISWOEST

Stel, je bent een geëngageerde Vrij Nederland-lezer wiens morele kompas zich harder ontwikkelde dan het gevoel voor humor. Dan komt de stoom je uit de oren als een drietal verwende miljonairs de spot drijft met het leed van de economische migrant.

Door de jaren heeft u de beelden ongetwijfeld voorbij zien komen: met name in de twee kleine en regelmatig bestormde Spaanse enclaves op Afrikaans grondgebied - Ceuta en Melilla - wringen flexnegers zich in alle bochten om maar het beloofde land continent te bereiken. Dat mag u heel letterlijk nemen, van een AMA in een rolkoffer tot een complete volwassene die achter een dashboard of in een motorruimte is gevouwen om ongezien Europees grondgebied te bereiken.

Best schrijnend natuurlijk, maar ook een inspiratiebron voor een humoristische aanpak. Want waarom zou je daar geen grappen over mogen maken? Wie anders dan het trio Clarkson, May en Hammond pakken in hun nieuwe show uit met dit gegeven, door de Hobbit van de drie - Hammond dus - achterin een TT te prakken. Humor gegarandeerd, tenzij je een pH-waarde hebt die niet boven de 1 uitkomt. Nu is de overlap tussen TGT-kijkers en mensen die vinden dat lachen om zoiets vreselijks als gelukszoekers in benarde posities echt niet kán vrij klein, maar bij een grootschalige productie als The Grand Tour is het onvermijdelijk dat de vingerwapperende goegemeente op zijn morele hoge paard lucht krijgt van het affront tegen de arme Afrikaan.

Of we dus allemaal even stemmig nee willen schudden graag, en vooral niet met opgekrulde mondhoeken willen kijken naar een man van in de 40 die versmelt met een Audi TT.