'Als we niet ingrijpen wordt de F1 elektrisch'

Even een waarschuwing van Formule 1-grootmacht Ross Brawn: als de sport niet afstapt van zijn huidige filosofie zijn alle F1-auto's binnenkort elektrisch! Oftewel, het is tijd voor de broodnodige veranderingen.

Momenteel gebruiken de coureurs hybride aandrijvingen die bestaan uit een 1,6 liter V6 turbomotor en een KERS-systeem. Het brandstofverbruik van dit systeem is gelimiteerd tot 100 kilo brandstof per uur. Deze regels zijn ingesteld om de sport groener te maken en zo ook aantrekkelijker te maken voor partners. Blijkbaar is het belangrijk dat bij een circus dat je met Boeings en vrachtwagens over de hele wereld verplaatst, de raceauto's niet al te veel CO2 verbranden.

De regels moeten er ook voor zorgen dat de sport in grote lijnen de trend van de auto-industrie volgen. Zo kunnen deelnemers als Renault, Mercedes en Ferrari hun F1-activiteiten inzetten om meer auto's te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan Ferrari die zijn hybridesysteem in de LaFerrari KERS noemt om maar de link met de sport te benadrukken. 

De huidige regels voor motoren lopen nog tot 2020 en de komende jaren moet de organisatie samen met de teams gaan bedenken hoe F1-krachtbronnen er daarna gaan uitzien. Daarom waarschuwt Ross Brawn nu dat dit misschien een goed moment is om die link met de straatauto's los te laten. Productieauto's gaan namelijk een kant op die je helemaal niet wil volgen als sport zijnde.

"We hebben in de laatste paar jaar onszelf opgesteld naast productieauto's. Alleen is er momenteel een revolutie gaande en zullen straatauto's er over tien jaar heel anders uitzien", zo redeneert de voormalig teambaas. "Kunnen we de technologische vooruitstrevendheid van de F1 behouden, maar toegeven dat nu het moment is om een andere weg in te slaan dan straatauto's? Als we dat niet doen, dat is het logische gevolg dat we over een paar jaar elektrische of brandstofcel aangedreven F1-auto's hebben."

Brown roept de organisatie en teams op om eens goed na te denken over wat ze zoeken in een F1-motor. Gelijk heeft hij, want hoewel een autolink misschien interessant is voor fabrikanten, zitten veel fans er niet op te wachten. 

De toekomst is voor veel straatauto's misschien elektrisch, maar als je je nog herinnert hoeveel gezeik de overstap van de F1 naar V6'jes heeft opgeleverd, lijkt de sport voorlopig nog niet klaar elektrische aandrijvingen. Daar komt nog bij dat er al zoiets is als de Formule E en dat bewijst tot nu toe vooral dat elektrisch racen nog niet veel fans op de been brengt.

Gezien de ontwikkeling van een compleet nieuwe racemotor ongeveer twee jaar duurt, moet er volgend jaar al een beslissing worden genomen. Belangrijke piefen zullen dus een jaar lang van vergadering naar vergadering sukkelen om de toekomst van de sport vorm te geven. Hopelijk denken ze daarbij niet alleen aan marketingwaarde, maar ook aan de fans. De meeste mensen op de tribune of voor de televisie geven namelijk geen fuck om geavanceerde techniek. Zij willen spektakel zien en vooral ook horen en dat laatste gaat nu eenmaal zo moeilijk met een stekkerracer.