Ferrari en Aston Martin krijgen fopboete voor CO2-uitstoot

Als kleine fabrikant ben je in de EU beschermd, in dit opzicht dat je niet aan de hele strenge uitstootnormen hoeft te voldoen waar grote fabrikanten aan gebonden zijn. Ferrari en Aston Martin hebben liberale normen, maar ook die haalden ze niet.

Vandaag publiceerde het European Environment Agency (EEA) zijn jaarrapport waarin een hele berg feitjes naar voren komt, vooral over CO2-uitstoot. Fabrikanten die een laag volume per jaar verkopen krijgen meer ademruimte in de zin dat voor hen een speciaal CO2-tarief wordt vastgesteld. Hieronder zijn Alpina (225 gram), Lamborghini (325 gram), Aston Martin (310 gram) maar ook het vrij grote Bentley (298 gram) en Ferrari (295 gram).

Ferrari en Aston Martin hebben hun normen overschreden en kunnen dus rekenen op een boete. Hoewel, een klein tikkie op de pols is het, meer niet. Voor Ferrari komt hij uit op dik 400.000 euro en Aston betaalt 36 mille in euro's. Voor deze bedragen moet Ferrari een kwartiertje petjes en sleutelhangers verkopen en Aston Martins Q-divisie stikt een uurtje wat leertjes en plakt wat carbon in een Vanquish.

Overigens, aardig feitje: Spyker heeft met 380 gram de hoogste CO2-allocatie van alle fabrikantjes. Heel aimabel, en tegelijkertijd paradoxaal want iedereen weet dat Spykers de schoonste auto's van allemaal zijn, die rijden nooit.