Google geeft dochter 100 zelfrijdende Chryslers

De zoekmachine heeft zijn ambitie om zich te ontwikkelen tot autofabrikant opgegeven, maar de techniek voor zelfrijdende auto's wil het bedrijf wel graag leveren. Een lading gloednieuwe Chryslers moet daarbij helpen.

Nee, Google heeft niet plotseling een overdaad aan voetbalmoeders met een autowens in dienst. Deze tamelijke saaie MPV's zijn voor het nieuwe dochterbedrijf Waymo. De honderd nieuwe Chrysler Pacifica's gaan de techniek voor autonoom rijden testen. 

Chrysler heeft rekening gehouden met de wensen van het bedrijf en de auto zo aangepast dat alle benodigde techniek erin past. Dat valt onder meer op door de uitstulpingen boeven de voorwielen, de gestroomlijnde dakdoos en de uitsteeksels boven de achterste zijruiten. Verder gaat het natuurlijk om hybride voertuigen, want het imago is ook belangrijk.

Google's moederbedrijf Alphabet heeft de ontwikkeling van autonome auto's ondergebracht in het nieuwe bedrijf Waymo. De nieuweling blijft gebruikmaken van de aangepaste Lexus SUV's, maar krijgt er nu dus ook een lading Chryslers bij. 

Tot nu toe heeft Google al meer dan 3,2 miljoen testkilometers gemaakt met de auto's en dat heeft al geresulteerd in totaal nul producten die consumenten in handen kunnen krijgen. Het is ook niet helemaal duidelijk wat de Amerikaanse techgigant nu eigenlijk wil. Lange tijd leek het erop dat ze zelf met een auto zouden komen, maar ondertussen lijkt het leveren van de benodigde techniek aan bestaande autofabrikanten een meer voor de hand liggend doel. Wanneer dit moet gebeuren, is nog volkomen onduidelijk.